MADRID. Att Spanien nu stängt ned 26 kolgruvor hyllas av fack och miljöorganisationer.

Men det var ett EU-direktiv som ledde fram till beslutet; icke lönsamma gruvor utan finansiellt stöd var tvungna att lägga ned verksamheten. 

Däremot tog spanska regeringen ett beslut om ett stödpaket för de cirka 1 900 anställda som direkt berördes av nedläggningarna. En omställningsplan på närmare 2,6 miljarder kronor lanserades hösten 2018.  

Arbetare över 48 år erbjöds pensionering och övriga erbjöds utbildning för att kunna jobba inom så kallade gröna industrier.

Men en grupp om 800 arbetare från underleverantörer till gruvindustrin inkluderas inte i övergången.

I nätverket ”Plataforma de Santa Bárbara” har de protesterat för att de övergivits av fack och politiska partier.

I lokala medier från tidigare kolgruveområden, såsom León och Asturien, berättar generationer av kolgruvearbetare hur synd det är att gruvorna lagt ned. Andra vittnar om utflyttning och arbetslöshet. 

Till Arbetet Global skriver en person som vill vara anonym: 

”Här har de valt att ge alla tidig pension och skicka hem dem utan att utbilda dem för andra jobb. Det värsta är generationerna som kommer efter som inte kommer att ha möjlighet till jobb. Det är en ekonomisk katastrof som ingen aldrig kunde ha föreställt sig.”

Laura Martín Murillo, är politisk rådgivare till spanska ministern med ansvar för schysst omställning, Teresa Ribera. 

På klimatmötet i Madrid berättar hon om hur regeringen jobbat för att ta hand om anställda och de samhällen som drabbats av nedstängningarna. 

– Det har varit tufft. Och under tiden har vi också haft tre nationella val. 

Laura Martín Murillo under ett event på klimatmötet i Madrid.

Laura Martín Murillo har besökt kolgruveområdena flera gånger. 

– När vi åkte första gången kastade de sten mot oss. I oktober, när jag besökte Teruel där ett kolkraftverk och två gruvor stängt, lyckades vi ha ett möte och alla sa att de var hoppfulla.

Genom nya lagar och finansiella styrmedel ska regeringen nu satsa på vind- och solenergi i Teruel. 

– Det är snart ett år sedan gruvorna stängde och det här är en lång process som måste bearbetas av alla. 

Tillsammans med lokala myndigheter i tidigare gruvområden jobbar regeringen med att se över vilka investeringar som passar bäst för respektive region. 

– Det är viktigt att stötta även kvinnor i drabbade områden och den åldrande befolkningen. Det kanske inte behöver vara nya industrier, utan sjuk- och hälsovård som kan skapa nya jobb, säger Laura Martín Murillo.