Under hösten har Fastighets granskat om de företag som förbundet har kollektivavtal med betalat ut rätt avtalspension till sina anställda. Över 1 000 företag har kontrollerats av saneraren Tommy Holmbom och städaren Victoria Björkman.

Ett av de företag där Fastighets hittade felaktigheter är städföretaget Winab.

När Fastighets kallade till medlemsmöte upptäckte facket att ingen av de städare på Winab som kom till mötet fått rätt avtalspension inbetald.

– Efter mötet med medlemmarna kände jag mig trygg i att vi hade tydliga bevis mot företaget, säger Nicklas Nilsson, ombudsman på Fastighets, som förhandlat med Winab.

Winab har kollektivavtal och är medlem i Almega. På företagets hemsida varierar antalet anställda mellan 145 och 180.

I sin årsredovisning för 2018 hade Winab 157 helårsanställda. 

Fastighets har 35 medlemmar på Winab och efter medlemsmötet försökte Fastighets få kontakt med samtliga för att kontrollera om de fått sina avtalspensioner inbetalda.

Av de medlemmar som facket fick tag på hade elva medlemmar fått felaktig pension eller ingen pension alls utbetald.

Men efter förhandling med Winab kommer nu samtliga elva medlemmar få sin tjänstepension inbetald tio år tillbaka i tiden. Inbetalningarna ska ske innan årskiftet. Därmed drar Fastighets tillbaka sitt skadeståndsanspråk mot företaget.

– Det är allvarligt att våra medlemmar blivit snuvade på sin avtalspension. Men att de nu får tillbaka sina pengar är en viktig facklig seger, säger Nicklas Nilsson.

Nermin Kosaric är vd för Winab. Han säger till Fastighetsfolket att det är ett misstag att rätt avtalspensioner inte betalats in.

– Det är den mänskliga faktorn som orsakat felet, och det är något som kan hända alla. Vi har haft ett externt bokföringsföretag som skött inbetalningarna till Fora. Men vi kommer att se över hur vi ska undvika att det här händer igen, säger Nermin Kosaric.  

Har ni kontrollerat att ni betalat ut rätt avtalspensioner till övriga anställda?
– Ja, det har vi redan kontrollerat. Det finns inga andra fel i våra inbetalningar till avtalspensionerna än de som Fastighets redan hittat, säger Nermin Kosaric.

Om Fastighets upptäcker fler anställda på Winab som inte fått sin avtalspension inbetald så kommer företaget att betala in avtalspension fem år tillbaka i tiden. Därför uppmanar ombudsmannen Nicklas Nilsson alla anställda att kontrollera sin avtalspension i Fora. 

– Det går också bra att höra av sig till Fastighets för att få hjälp att kontrollera pensionen. Om pensionspengar saknas kommer vi kräva tillbaka pengarna, säger Nicklas Nilsson. 

Hur går Fastighets vidare nu?
– Nu är det bara fortsätta framåt. Snart går vi vidare och förhandlar med nästa städföretag som vi misstänker inte betalat in avtalspensioner till sina anställda. Men arbetet med att kräva tillbaka pensioner kommer att fortsätta under lång tid framöver, säger Nicklas Nilsson. 

Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsfolket som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.