Rapporten, som samlat in statistik från 99 länder, visar att småföretag står för sammanlagt 70 procent av den totala sysselsättningen.

Men det är stora skillnader mellan låg- och höginkomstländer.

Medan cirka 90 procent av alla sysselsatta i låginkomstländer är egenföretagare eller anställda i mikroföretag är motsvarande siffra för höginkomstländer drygt 30 procent.

Högst antal egenföretagare och mikroföretag hittas i afrikanska länder söder om Sahara. Lägst andel i Europa och Centralasien.

Enligt ILO har rapporten stor betydelse för både nationell och global arbetsmarknadspolitik. FN-organet menar att politiker och beslutsfattare måste ta större hänsyn till dessa småföretag för att tillgodose anställdas trygghet och villkor.

Rapporten visar också att 62 procent av alla sysselsatta i de 99 undersökta länderna jobbar i den informella sektorn.

Även här är skillnaden mycket stor mellan låg- och höginkomstländer.

I Benin, Madagaskar och Elfenbenskusten arbetar fler än 90 procent i den informella sektorn medan motsvarande siffra är mindre än 5 procent i Österrike, Belgien och Schweiz.

Rapporten bygger på nationella hushålls- och arbetskraftsundersökningar, från alla regioner utom Nordamerika.

Enligt Dragan Radic, chef för ILO:s enhet för små- och medelstora företag, är det första gången som sysselsättningsgraden beräknas i jämförande termer för ett så stort antal länder.

Fördelning av sysselsättningen i ILO-rapporten

Så många människor arbetar i småföretag fördelat på länder som kategoriseras som låg, låg/medel, medel/hög och höginkomstland.