Potentiell Ordfrontkris för Akademien
Sexskandalernas kristid är över. Vågar man hoppas på en fullt hanterbar Ordfrontkris i Akademien nu? frågar sig Arbetets kulturredaktör.
Olga Tokarczuk får Nobels litteraturpris för 2018 och Akademien skriver på så vis vad som väl är sitt sista kapitel i skandalen runt Forum som ledde till att priset förra året ställdes in.
Peter Handke, vinnare av priset 2019 öppnar upp alla förutsättningar för en ny skandalresa.
Och nu en gammal hederlig variant som vi alla känner igen. Handke har nämligen gjort sig känd som försvarare av Serbiens diktator Slobodan Milošević och i en reseskildring skildrat Serbien som ett offer i Jugoslavienkriget.
Inte minst för västvärldens mediebild av kriget. Tidigare har protester blossat upp när Handke vunnit andra priser.
Som wag the dog och för att skriva ett nytt kapitel i Akademiens historia är han faktiskt ett utmärkt val.
Blossar protester upp kan man alltid på klassiskt akademie-manér hänvisa till konstens frihet.
Akademien har plockat in ungt blod som hjälpt till med urvalet till årets pris. Kanske märks det. Corbyn, Sanders eller vad vi kallar Ordfrontvänstern har ju blivit det nya radikala.
Gamla hederliga politiska proggskägg är både vintage och helt rätt nu. Och 2003 blossade en liknande kontrovers som den potentiella vi har framför oss upp, just på Ordfront, när den så kallade Balkanaffären exploderade.
Detta efter en liknande publicering som de åsikter Handke ger uttryck för där Serbiens folkmord i Bosnien anklagades för att vara amerikansk propaganda av journalisten Diana Johnstone.
Ordfront tappade 3 000 medlemmar. Två bittra läger uppstod bland landets vänsterintellektuella. Chefredaktören för magasinet fick avgå. Inget blev sig riktigt likt.
Allt detta är dock rimligen att föredra mot en internationellt uppmärksammad sexskandal. Alltså är valet helt rätt av Akademien. Åtminstone mediestrategiskt.