Flera personer har mist livet och hundratals skadats under de senaste dagarnas stora protester.

Myndigheter i Irak försöker förhindra att de stora protesterna växer.

Tillgång till internet har i stort sett strypts och utegångsförbud råder i flera städer, bland annat i Bagdad med över sex miljoner invånare.

”Alla fordon och personer är helt förbjudna från att röra sig i Bagdad från och med klockan 05 i dag, torsdag, och tills vidare”, meddelar Iraks premiärminister Adil Abd al-Mahdi.

Ibrahim Alkhaffaji: Vi röstade ja till fortsatt diktatur – det var en fars

Global

I Bagdad trotsar människor förbudet och säkerhetsstyrkor har under onsdagen avlossat skarpa skott för att stoppa protesterna, enligt nyhetsbyrån AFP:s fotograf.

Demonstranter hade samlats på Tahrirtorget i centrala Bagdad och bränt bildäck när de blev omringade av kravallpolis som sköt i luften, säger fotografen.

Kravallpolis har också använt vattenkanoner, tårgas och gummikulor för att mota demonstranter bort från torget och andra områden i huvudstaden.

Tolv demonstranter och en polis har dött i Irak sedan protesterna startade för tre dagar sedan. Över 400 personer har skadats, enligt uppgifter från landets hälsomyndighet.

Protesterna, som de senaste dagarna blivit allt våldsammare, springer ur ett missnöje över utvecklingen i Irak.

En fjärdedel av de unga är arbetslösa, korruptionen utbredd och levnadsförhållandena dåliga.

– Vi vill ha jobb och bättre samhällsservice. Vi har bett om det i flera år men regeringen har inte svarat, säger den 27-åriga demonstranten Abdallah Walid.

FN:s representant i Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, har träffat några av demonstranterna i Irak och uppmanar till lugn och en direkt dialog mellan demonstranterna och regeringsmakten.

”Förmågan att upprätthålla rätten att protestera är ett tecken på politisk och demokratisk mognad. Dessutom spär användandet av våld endast på ilskan”, säger hon i ett uttalande.

Tårgas mot protester vid irakiskt oljefält

Global

På onsdagskvällen beordrades irakiska antiterrorstyrkor ut på gatorna i al-Nasiriyya sedan ”polis förlorat kontrollen över läget”.

På kvällen försökte demonstranter i Bagdad ta sig till Gröna zonen där regeringsbyggnader och ambassader ligger.

Senare försökte de även ta sig in på Bagdads flygplats där de hindrades av antiterrorstyrkor med skarp ammunition och tårgas.

Två explosioner detonerade i området i gryningen, uppger en källa för AFP.

Två gränsövergångar mellan Irak och Iran har stängts på grund av våldsamheterna, säger företrädare för Irans gränskontroll till den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Mehr.

En rad undantag görs från utegångsförbudet, exempelvis för ambulans- och annan vårdtrafik samt personal som sköter el och vatten.

Enligt Adil Abd al-Mahdi låter centralregeringen provinserna avgöra om utegångsförbud ska råda även i andra städer än Bagdad. Tidigare har det rapporterats om undantagstillstånd i al-Nasiriyya samt i al-Amarah och al-Hilla.

För att hejda protestvågen försöker myndigheterna strypa internettrafiken, vilket ökat spänningarna ytterligare.

Enligt organisationen Netblocks, som bevakar demokrati och frihet på internet, har 75 procent av landet förlorat tillgång till internet.

Svår regeringsbildning

Drygt 40 miljoner människor bor i Irak (juli 2018), varav 6 miljoner i huvudstaden Bagdad. Landet har världens femte största oljetillgångar samt gott om mineraler och bördig mark.

Det senaste valet hölls i maj 2018. Efter segdragna förhandlingar kunde en regering ta form i oktober 2018.

Landets president Barham Salih fick stöd från kurdiska PUK och premiärminister Adil Abd al-Mahdi representerar den shiitiska majoriteten i landet.

Den utdragna regeringsbildningen berodde delvis på splittring mellan olika politiska grupperingar i Irak. Svårigheten berodde även på nödvändigheten att få ett godkännande från Iran och till viss del från USA.

Källor: TT, CIA factbook, UI, NE