Förväntningarna på henne är skyhöga. Handels ordförande Susanna Gideonsson vill ha ”en modern och starkare las”, allmän visstid ska avskaffas och arbetsmarknadsministern ska fixa kompetensutveckling ”som funkar för alla”.

Unionens Martin Linder publicerade en lång kravlista på Aftonbladet Debatt.

Han skriver bland annat att anställningstryggheten inte får försämras och att taket i a-kassan måste höjas för att följa med löneutvecklingen.

I stort var dock de fackliga kommentarerna till att den nya ministern kommer ur de fackliga leden mycket positiva. Och den arbetsmarknadsministern sa sig se fram emot att ge sig i kast med ”de frågor som är så viktiga för att svensk arbetsmarknad ska funka även i framtiden”.

– Till exempel att människor kan ställa om men också att arbetsgivare ska kunna rekrytera rätt kompetens.

Trots kritiken som TCO har riktat mot januariavtalet förklarade Eva Nordmark att hon tänker anstränga sig för att leva upp till överenskommelsen:

– Jag har lärt mig att avtal är till för att hållas. Och kompromissen är ju något man lär sig som facklig ledare.

Lägger du bort kritiken nu?
– Nej, i min roll som arbetsmarknadsminister kommer jag att värna att vi har starka parter på svensk arbetsmarknad. Nu får vi se hur det blir, om parterna kommer med ett eget förslag eller om det är utredningens förslag som läggs på mitt bord i maj nästa år, förklarade hon om att turordningsreglerna ska förändras.

Arbetsförmedlingen är mitt inne i en stor förändring samtidigt som kontor läggs ner och arbetsförmedlare sägs upp. Hur ska du hantera det?
– Personalen har visat prov på väldigt stor lojalitet. Reformarbetet ska fortsätta men det behövs lite mer lugn och ro under tiden man genomför förändringarna.

TCO hetare i regering än LO

Politik

Eva Nordmark kommer att besöka Arbetsförmedlingen, träffa personal, ledning och styrelse. Och ge sig i kast med att rekrytera en ny generaldirektör.

I regeringsförklaringen framhöll Stefan Löfven att Arbetsförmedlingen fortsatt ska ge service till arbetssökande under tiden reformen genomförs.

Hur gör man det med 130 nedlagda kontor och betydligt mindre personal?
– Det måste de göra. Arbetet med statens servicekontor är väldigt viktigt: oavsett var du bor, om du har ett behov av stöd så måste du få det.

Men Eva Nordmark konstaterar att hon har ”flera tuffa frågor” på sitt bord.

– Jag hoppas att jag ska kunna använda mina tidigare erfarenheter, både fackliga och från politiken. Och att jag ska kunna utnyttja mina goda relationer till Centerpartiet och Liberalerna för att se till att göra bra saker.

Och Centerpartiet, regeringens samarbetspartner, är nöjd med utnämningen.

– Jag känner Eva som en gedigen och pragmatisk person och det är det jag tror att vi behöver nu för att genomföra de här stora reformerna, sade Martin Ådahl, C:s arbetsmarknadspolitiska talesperson.

TCO har ju varit kritiskt till delar av januariavtalet.
– Å andra sidan var även Socialdemokraterna kritiska till många av reformerna innan de gick med på att genomföra dem. Nu vill vi alla komma ut på andra sidan.