SF Denim Apparels i Dhaka har konsekvent hindrat anställda att organisera sig fackligt.

I fjol fick hundra anställda sparken när de tog initiativ till att ansluta sig till centralorganisationen Sommilito Garments Sramik Federation (SGSF), rapporterar det globala industrifacket Industriall.

För två veckor sedan, när anställda återvände till arbetet efter den muslimska högtiden Eid al-fitr, meddelade ledningen att ytterligare 701 personer fick lämna sina jobb.

H&M mörkade om sparkade textilarbetare

Global

”Vi är djupt bekymrade över massuppsägningarna. Arbetarna är uppenbarligen utsatta på grund av sitt engagemang i fackliga aktiviteter. För att göra saken värre är mer än 30 av de uppsagda gravida och kommer nu inte att få några förmåner”, skriver Nazma Akter, ordförande för SGSF, i en kommentar.

SF Denim Apparels syr kläder åt bland andra H&M och Benetton.

I ett mejl till Arbetet Global kommenterar H&M uppsägningarna.
”Vi är medvetna om att en av de fabriker som vi samarbetar med har sagt upp arbetare. Våra medarbetare på plats i Bangladesh är i dialog med lokala fackföreningar och fabriksledning för att reda ut bakgrunden till uppsägningarna. Vi kommer att arbeta aktivt för att se till att processerna går rätt till samt att de krav vi ställer på våra leverantörer efterlevs.”

Ivar Andersen: Högt spel om billiga kläder i Bangladesh

Global

Det är inte första gången som underleverantörer till H&M i Bangladesh driver igenom massavskedanden.

I vintras gick tiotusentals textilarbetare i Bangladesh ut i strejk med krav på högre löner.

Då fick minst 7 500 sparken, varav 2 181 textilarbetare var anställda av underleverantörer till H&M.