Jonas Wallins fick bo gratis och alkoholinköpet till hans 50-årsfest var olämpligt, men inget policybrott. I dag lämnar Elektrikerförbundet svar på några av frågorna som väckts efter tidigare ordföranden Jonas Wallins avgång.

Det var i tisdags eftermiddag som Jonas Wallin avgick med omedelbar verkan.

Enligt Aftonbladet skedde det efter att han och förbundet fått ett antal kritiska frågor.

Arbetet har sedan dess sökt både Jonas Wallin och företrädare för förbundet utan resultat.

I dag efter lunch lämnade förbundet skriftliga besked på sin hemsida.

Enligt förbundet har Jonas Wallin från 2010 till 2018 haft tillgång till en lägenhet som förbundet hyrt i en fastighet i Stockholm.

Det första sex åren betalade han ingen hyra alls.

Från 2017 till och med augusti 2018 har han betalat runt 135 kronor per natt han nyttjat lägenheten.

Facktopp avgår: ”Djupa sprickor i ledningen”

Nyheter

Han har inte förmånsbeskattats för boendet. Därefter har lägenheten sagts upp.

”Att Jonas Wallin har haft tillgång till lägenheten på det sätt som beskrivs har varit felaktigt. Inga andra sådana lösningar finns idag och detta kommer inte att upprepas i framtiden”, skriver förbundet i sin kommentar.

Det har också köpts alkohol till Jonas Wallins födelsedagsfest med 120 gäster, som enligt förbundet främst var arbetsrelaterade kontakter.

Kostnaden för alkoholen ska ha varit 4 687 kronor, men till detta kom också kostnad för catering med 82 877 kronor.

Under våren 2018 antog förbundet en nolltolerans för representation med alkohol, men festen ägde rum innan dess.  

”Trots att vår policy vid tidpunkten inte förhindrade detta, så menar vi att förbundets pengar inte skulle ha gått till inköp av alkohol. Detta kommer således inte att upprepas.” skriver förbundet.

Förbundet meddelar vidare att Jonas Wallin har avgått som förbundsordförande, men inte fått någon ekonomisk ersättning i form av en så kallad fallskärm. Han är fortfarande anställd som ombudsman.

Arbetet fortsätter att söka både Jonas Wallin och ledningen för Elektrikerförbundet för att få ytterligare svar på vad som ledde fram till ordförandens avgång, och vad han ska arbeta med som ombudsman i förbundet.