UPPDATERAD 28/8. Jonas Wallin lämnar posten som ordförande för att förbundet inte haft den utveckling som han önskar.

Det skriver Elektrikerförbundet i ett pressmeddelande där man även nämner att Wallin lämnar posten på egen begäran och med omedelbar verkan.

På vilket sätt Jonas Wallin är missnöjd med förbundets utveckling vill förbundet inte svara på.

Enligt uppgifter till Aftonbladet, som publicerades under onsdagen den 28 augusti, ska Wallin innan avgången ha nekat att svara på frågor om en lägenhet i centrala Stockholm som han ska ha utnyttjat gratis på förbundets kostnad.

Enligt Aftonbladet ska Wallin även ha nobbat att svara på frågor om förbundets alkoholpolicy, Wallins utlandsresor och ett inlägg på hans Facebook-sida.

Arbetet har sökt Jonas Wallin utan att få kontakt, men på sin Facebooksida skrev han tisdag den 27 augusti att han fattade beslutet under måndagen och att det var hans livs svåraste beslut att avgå som förbundsordförande.

”Djupa sprickor i ledningen om hur förbundet ska ledas är främsta orsaken. Av hänsyn till förbundets bästa ska jag inte djupare gå in på dem.” skriver han.

Jonas Wallin skriver också att han under flera år motarbetats och att han undanhållits information av en liten del i organisationen.

Elektrikerförbundets kvarvarande ledning skriver i en gemensam skriftlig kommentar till Arbetet att ledningen valt att vara återhållsam med sina kommentarer av hänsyn till förbundet och Jonas Wallin.

”Vi tror att det är till skada för förbundet att föra debatt i sociala medier kring den här frågan. Nu måste vi blicka framåt och samla förbundet inför den kommande avtalsrörelsen och alla andra viktiga frågor som medlemmarna vill att vi driver.”

Kommentaren är undertecknad av Per-Håkan Waern, tidigare vice ordförande som nu gått in som tillförordnad ordförande, Pontus Boström 2:e vice ordförande och Urban Pettersson, förhandlingschef.

Processen för att välja en ny förbundsordförande vid ett extra möte inleds nu och ska ske skyndsamt, enligt förbundets pressmeddelande.