Alternativen är många när Ylva Johansson ska få sitt uppdrag i Ursula von der Leyens tillträdande EU-kommission.

– Vi pratade om utmaningarna framåt för kommissionen och hur hon ser att jag kan bidra på bästa sätt, berättar Ylva Johansson efter att ha träffat Ursula von der Leyen i en knapp halvtimme i Bryssel.

– Hon hade några förslag på tänkbara portföljer där jag skulle kunna göra ett bra jobb, säger Johansson — som dock inte vill gå in på några detaljer.

– Det är en sak mellan henne och mig än så länge, men det var väldigt tunga portföljer och flera väldigt intressanta förslag så vi hade ett väldigt bra samtal. Det var roligt att få välja mellan och få diskutera flera bra tänkbara portföljer.

Johanssons intryck av sin nya chef är ”väldigt gott”.

– Det är en kompetent kvinna med fötterna på jorden. Inget nonsens. Jag tycker att hon går rakt på och känns gedigen och erfaren och ingen man lurar eller viftar undan, säger Ylva Johansson i Bryssel.

Lång kötid för EU-sugna i öst

Global

Några besked om svenskans uppgifter lär det dock inte bli redan nu.

Sannolikt väntar två veckor av rejäla funderingar för von der Leyen innan hon kan presentera sin laguppställning på allvar.

Den enda posten som är klar redan nu är att utrikesfrågorna ska hanteras av spanske Josep Borrell.

Därutöver ska dessutom danska Margrethe Vestager och nederländske Frans Timmermans få tunga roller som von der Leyens närmaste — även om deras exakta arbetsuppgifter fortfarande är oklara.

”Facklig kamp avgörande för EU:s framtid”

Debatt

Spekulationerna på förhand pekar samtidigt på en ekonomisk toppost för exempelvis lettiske Valdis Dombrovskis, som är en av de nio kommissionärer som redan nu sitter i EU-kommissionen.

Bland övriga kvarsittare med hopp om toppjobb finns irländske Phil Hogan, som spås bli handelsansvarig under von der Leyen, samt österrikaren Johannes Hahn, som suttit i EU-kommissionen ända sedan 2010.

Wiktor Nummelin/TT