Även om EU-kommissionen anser att en förhandlingsstart kan inledas är exempelvis Nederländerna och Frankrike starkt emot.

– Den svenska regeringen kan acceptera kommissionens rekommendation, men det här är ett beslut som kräver enhällighet: Det finns flera medlemsländer som inte verkar beredda att göra det här nu så då får vi se vad det blir för tidtabell, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) som under dagen diskuterar frågan med övriga EU-länder vid ett möte i Luxemburg.

EU-minister Hans Dahlgren inte rädd att lägga svenskt veto i EU

Global

Ett sannolikt resultat är att hela frågan skjuts upp till i höst.

Senast EU tog in ett nytt medlemsland var den 1 juli 2013 då Kroatien blev medlem. Sedan flera år tillbaka pågår dessutom förhandlingar med Serbien och Montenegro, som dock inte väntas bli klara förrän tidigast år 2025.