Brasilien/Globalt

Det globala fackförbundet UNI Global Union uppmärksammade den 20 augusti att Brasiliens tidigare president Luiz Inacio ‘Lula’ da Silva suttit fängslad i 500 dagar.

Fler än 100 000 personer har skrivit under en begäran om att annullera den rättegång som ledde till hans fängelsedom.

Kazakstan

17 juli dömdes Erlan Baltabay, ledare för den fackliga branschorganisationen inom bränsle- och energisektorn, till sju års fängelse för korruption.

Men efter ett stort påtryck från globala fackförbund som pekade på att politiska motiv låg bakom hans dom så släpptes han fri i mitten av juli.

Kongo-Kinshasa

27 juni dog minst 41 personer som bröt koppar- och kobolt i en gruva när delar av anläggningen kollapsade. Enligt det multinationella gruvföretaget Glencore som äger 75 procent av gruvan befann sig personerna där olagligt.

Argentina

Den ekonomiska krisen blir allt djupare. 12 augusti rasade Buenos aires börsen 48 procent – vilket är det största raset någonsin sedan 1950 på de 94 börser som Bloomberg följer.

Flera tunga bakslag för arbetsmarknaden, bland annat väljer biltillverkaren Honda att lämna landet.

I oktober är det presidentval och då utmanas sittande högerpresidenten Mauricio Macri av vänsterkandidaten Alberto Fernandez som fick betydligt fler röster i primärvalet som hölls 11 augusti.

Hongkong

Protesterna i Hongkong har ekat hela sommaren. Det har varit våldsamt och på grund av oroligheterna har bland annat flygplatsen stängts tillfälligt.

Först handlade protesterna om ett lagförslag om att misstänkta brottslingar ska kunna utlämnas till det kinesiska fastlandet. Men protesterna växte snart till att innefatta en lång rad krav på regeringen.

Nu planerar Hong Kong Confederation of Trade Unions (HKCTU) Hongkongs näst största sammanslutning av fackförbund för ytterligare en massdemonstration.

Ryssland

Även i Ryssland har det varit stora demonstrationer som utlöstes i juli när Moskvas valkommission nekade flera oppositionella, oberoende kandidater, att delta i stadens borgmästarval den 8 september. Tusentals har gripits i demonstrationerna.

Schweiz/FN

21 juni antog FN:s arbetsmarknadsorgan ILO en ny konvention mot våld och trakasserier i arbetslivet.

I konventionen finns skrivelser om könsrelaterat våld, våld och trakasserier som utövas av tredje man – till exempel kunder, patienter, elever – och frågor som berör arbetslivet men som är relaterade till våld i hemmet.

Så snart minst två länder har ratificerat konventionen så träder den i kraft tolv månader senare.

Tyskland

14 juli gick Amazonanställda på sju platser i Tyskland ut i strejk mot låga löner. Tyskland är onlinejättens andra största marknad efter USA.

Facket vill att kollektivavtal ska gälla för hela den tyska detaljhandelssektorn, för att på så sätt inkludera Amazon.