Den 4 september kommer USA:s vice president till Island för att bland annat understryka landets betydelse för Nato. Men den isländska statsministern väljer att åka till Nordiska fackliga samorganisationens (NFS) kongress i Malmö istället. 

Hon förklarar sin frånvaro med att hon är en av huvudtalarna på kongressen, skriver Washington Post och hänvisar till en intervju i den isländska tidningen RÚV.  

”Som alla vet är arbetsplatsfrågor viktiga för mig” kommenterade Katrin Jakobsdottir.

Men den isländska statsministern ska hålla sitt tal i Malmö dagen innan – den 3 september – den amerikanska vicepresidenten besöker Island.

Att hon inte kan närvaro vid Mike Pence besök beror, enligt nyhetsbyrån AP, på att hon har ett privat möte med nordiska fackliga ledare.

Politiskt står den isländska statsministern långt ifrån Trump-administrationen.

Så ska Island fixa jämställda löner

Global

Katrin Jakobsdottir är ledare för Vänsterpartiet – de gröna och betecknar sig själv som feminist. Hennes ambition är att stärka hbtq-personers rättigheter och hon är positiv till abort i Island som rankats som världens mest jämlika land. 

Katrin Jakobsdottir säger att beslutat att åka till fackföreningsmötet i stället för att ta emot den amerikanske vicepresidenten inte ska ses som en politisk markering.

– Absolut inte. Jag hade ett bra möte med USA:s utrikesmininster Mike Pompeo tidigare detta år och pratade med Donald Trump under Natomötet förra året, skriver Washingtonpost.

Katrin Jakobsdottir fattade beslutet att delta i fackmötet innan Donald Trump uppgav att han ville köpa Grönland och ställde in sitt Danmarksbesök.

Magnus Gissler, generalsekreterare för NFS, säger att den isländska statsministern bjudits in som huvudtalare till kongressen eftersom organisationen detta år har en isländsk ordförande.

På kongressen ska de nordiska facken diskutera hur de ska samarbeta för att få så stort genomslag som möjligt för den nordiska kollektivavtalsmodellen i EU.

Nordiska fackliga samorganisationen (NFS)

• Nordiska fackliga samorganisationen är en samarbetsorganisationen mellan 15 fackliga centralorganisationer i Norden och organiserar tillsammans nio miljoner medlemmar. 

• NFS-kongress hålls var fjärde år, förra gången var 2015 i danska Køge.

• Denna kongress hålls i Malmö mellan den 3 och 5 september under parollen ”Building bridges” och temat är europafackliga frågor. 

 • Cirka 120 personer från Norden kommer att delta.

• Det är NFS-styrelse som är det högsta organet vilket innebär att kongressen inte är beslutsfattande. NFS arbete leds av generalsekreteraren medan ordförandeskapet följer det nordiska ministerrådets rotationsordning. Detta år är Island ordförande för både NFS och Nordiska ministerrådet.