Efter att regeringen nominerat arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som ny svensk EU-kommissionär hoppas fackliga företrädare att Sverige ska få ansvar för arbetsmarknadsfrågorna.

Ylva Johansson blir Sveriges kandidat till EU-kommissionen

Nyheter

– Det är fortfarande så mycket kvar att reglera, vi har hela transportområdet och vi har hela implementeringen av utstationeringsdirektivet. Det är många år innan vi får ordning på Europas arbetsmarknad och där kan Ylva Johansson spela en helt avgörande roll, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

IF Metalls ordförande, Marie Nilsson, är inne på samma spår. Hon anser att Ylva Johansson är ett bra val att skicka till kommissionen.

– Sedan vore det extra bra om vi har möjlighet att få portföljen som innefattar arbetsmarknadsfrågor. Det är viktigt att bevara vår särart med det svenska partsförhållandet.

Varken Thorwaldsson eller Nilsson vill peka ut någon önskekandidat som ny arbetsmarknadsminister, men det måste vara någon som har förståelse för den svenska modellen.

– Naturligtvis vill vi se någon som har en nära relation till parterna. Just det här politikområde, mer än andra, är väldigt beroende av att arbetsgivare och fackliga organisationer går sida vid sida, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Marie Nilsson anser att det finns många med kompetens att ta över.

– Det finns ett stort antal som skulle vara bra kandidater från fackföreningsvärlden.

Bör det vara någon just från facket?

– Jag tror att det vore bra med någon med någon slags anknytning till arbetsmarknadsvärlden, som har erfarenheter från partssamverkan och så.

Martin Ådahl, Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, har en annan ingång när det gäller efterträdaren på ministerposten.

– Det viktigaste är att en ny arbetsmarknadsminister respekterar Januariavtalet och ser till att de viktiga reformer vi kommit överens om genomförs som planerat, något regeringen också varit noga med. Vi förväntar oss att övergången blir smidig och att processer fortsätter som vanligt.

Kommunals ordförande, Tobias Baudin, är övertygad om att Ylva Johansson kommer att göra ett utmärkt arbete som kommissionär.

– Ylva Johansson är en bra nominering till ny EU-kommissionär. Hon är en skicklig politiker med lång erfarenhet som visat prov på både handlingskraft och mod. Jag är övertygad om att få skulle göra så stor nytta för både Sverige och Europa som Ylva Johansson, säger han i en skriftligt kommentar till Arbetet.

Även Svenskt Näringsliv ger tummen upp till nomineringen.

– Jag känner Ylva Johansson som en mycket kompetent och erfaren politiker.  Det är egenskaper som gör henne väl lämpad för det viktiga uppdraget som EU-kommissionär, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till Arbetet.

Han vill däremot hellre se att hon får någon annan portfölj än den med arbetsmarknadsfrågorna.

– Regeringen bör verka för att den svenska kommissionären får ansvar för ett område där EU kan och ska göra skillnad, exempelvis den inre marknaden eller miljö och klimat. Frågor som rör arbetsmarknaden bör även i fortsättningen regleras på nationell nivå. Det är en förutsättning för vår svenska arbetsmarknadsmodell.