Ylva Johansson som för närvarande är inne på sin andra regeringsperiod som arbetsmarknadsminister föreslås av regeringen bli nästa svenska kommissionär i EU-kommissionen.

– Jag är stolt och väldigt nöjd över att nominera Ylva Johansson som svenska kommissionär, sade Stefan Löfven vid pressträffen.

När Ylva Johansson slutar som arbetsmarknadsminister bad han att få återkomma till. Likaså vem som tar över när hon lämnar sin ministerpost.

Vilket område hon ska ansvara för i EU kommer också att framgå senare. Det är upp till kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen.

– Jag känner mig redo att ta på mig ett nytt ansvar inom EU och är också redo att ta på mig ett nytt område om det är så det blir, sa Ylva Johansson.

På Twitter trillade snabbt en rad lyckönskningar in efter att beskedet presenterats. Bland annat från den tidigare EU-kommissionären Cecilia Malmström (L):

”Världens mest spännande uppdrag väntar. Hoppas på tung portfölj! Lycka till”, skriver hon om utnämningen.

Moderaternas nyvalde EU-parlamentariker Tomas Tobé är också positiv till regeringens val i ett inlägg på Twitter.

”Politiskt står vi långt ifrån varandra men Ylva Johansson är en bra person som jag uppskattar mycket! Hon brinner för det hon tror på men kombinerar det med pragmatisk handlingskraft. Det kommer att komma Europa till nytta i hennes roll som kommissionär. ”

Ylva Johansson lyckönskas också från fackligt håll. Eva Nordmark, ordförande för TCO skriver ”Mycket klokt val. Grattis”.

Nye EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S) som var LO:s kandidat i EU-valet, håller med:

”Grattis Ylva Johansson. Detta blir mycket bra!”, skriver han.

Andreas Miller, förbundsordförande för Ledarna uppmanar Ylva Johansson att fokusera på den svenska modellen.

”Ledarna gratulerar Ylva Johansson till uppdraget som EU-kommissionär. Fortsätt att vara en stark röst för den svenska arbetsmarknadsmodellen i EU!”, skriver han på Twitter.