Arbetet Global
Arbetet Global – fackliga utrikesnyheter från hela världen

Favorittippade Boris Johnson vann det konservativa partiets partiledaromröstning överlägset, och blir därmed Storbritanniens nya premiärminister efter avgående Theresa May.

Boris Johnson var en av de ledande namnen i kampanjen för brittiskt utträde ur EU. Han får nu ta över där Theresa May misslyckades, med att lägga fram en plan för brexit som både britterna och EU kan acceptera.

Men Bryssel vill i nuläget inte förhandla om det avtal som lagts fram, vilket fått Boris Johnson att lova att Storbritannien ska lämna EU redan 31 oktober oavsett om det blir något avtal.

– Vi ska leverera brexit, ena landet och besegra Jeremy Corbyn (oppositionspartiet Labours ledare, reds anm), sa Boris Johnson i tal efter segerbeskedet, skriver TT.

De brittiska facken ser en “hård brexit”, det vill säga att Storbritannien helt klipper banden med EU:s tullunion och inre marknad, som en katastrof för landets arbetare. 

– Att ens hota med detta visar en vårdslös brist på respekt för jobb, rättigheter, människors levebröd och freden på Nordirland, sa Frances O’Grady, generalsekreterare för den brittiska motsvarigheten till LO, TUC, i ett pressmeddelande efter Johnsons seger. 

 Storbritanniens största fack Unison, som organiserar offentliganställda, är inne på samma linje. 

– Boris Johnson har ägnat de senaste månaderna åt att hylla en hård Brexit som skulle bli katastrofal för den offentliga sektorn, skriver Unisons generalsekreterare Dave Prentis i ett uttalande.  Unison efterlyser nyval för att reda ut brexitfrågan. 

– Premiärministrar ska väljas av hela landet, inte av ett fåtal individer utan verklighetskontakt.  

– Om Boris Johnson verkligen tror att han är redo att leda landet borde han utlysa nyval, skriver Dave Prentis.