Den 15 juli drar nätjätten Amazon i gång sin stora sommarförsäljningskampanj i USA. 

Samma dag går anställda på ett av företagets lager i Shakopee, Minnesota, ut i en sex timmar lång strejk.

”Amazon kommer att berätta om sig själva och att de klarar av att leverera en Kindle (läsplatta) till dig inom ett dygn, är inte det underbart…men vi vill ta tillfället i akt och berätta vad som krävs för att utföra detta och samtidigt pressa Amazon så att våra jobb blir säkra och trygga” säger William Stolz i en kommentar till Bloomberg. 

Han är med och planerar strejken nästa vecka. Detta kan bli första gången som amerikanska arbetare går ut i strejk i USA i samband med att näthandelsföretaget drar igång en stor försäljningskampanj. 

”Kampen mot Amazon handlar om framtidens arbetsliv”

Global

I Europa är detta annars en vanlig strategi. Tyska facket Ver.di har till exempel gått ut i flera konflikter kring storhelger då Amazon ökar sin försäljning.

Amerikanska fack försökte göra något liknande 2016 inför högtiden Thanksgiving men strejken avblåstes av en amerikansk domstol som ansåg att den skulle få för stora konsekvenser. 

Denna gång är det endast anställda på ett av företagets 100 lager som planerar att gå ut i strejk.

Effekten blir därmed mindre än de konfliktåtgärder som planerades 2016.

Samtidigt har arbetare på lagret i Minnesota blivit allt aktivare i sin kritik mot företaget rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Flera anställda där är östafrikanska migranter och muslimer. Ett av kraven har varit att arbetsbördan ska minska under Ramadan då många fastar samt att de ska finnas utrymmen för bön, rapporterar Bloomberg. 

De anställda på lagret backas även upp av en grupp ingenjörer på företag som uppgett att de kommer att delta i de manifestationer som också planeras för att uppmärksamma arbetares villkor.

Amazon skriver dock i ett mejl som Bloomberg tagit del av att flera av de krav som de anställda fört fram redan i dag har uppfyllts och att de som jobbar på lagret får en lön mellan 16,25 och 20,80 dollar plus andra sociala förmåner. Företaget bjuder även in utomstående för att visa upp arbetsförhållanden i lagret i Shakopee.

Jeff Bezos. Foto: Ted S Warren

Amazons vd sämsta chefen

Global

Amazon har bland den globala arbetarrörelsen blivit en stark symbol för ökad ojämlikhet och de negativa sidorna av digitaliseringen av arbetslivet. Facken i flera länder vittnar om låga löner och pressade arbetsförhållanden. 

2014 utsågs Amazons grundare och vd, Jeff Bezos, till världens sämsta chef av världsfacket ITUC som anser att företaget behandlar sina anställda som robotar och agerar anti-fackligt.

Det senaste året har det varit många spekulationer om att nätjätten är på väg att etablera sig i Sverige.

Amazon

Amazon är ett amerikanskt e-handels- och molntjänstföretag baserat i Seattle, Washington, grundat av Jeff Bezos 1994. Techjätten är världens största detaljhandelsföretag på internet, sett till intäkter och marknadsvärde, liksom den näst största i världen, efter Alibaba Group, sett till totala intäkter.

Källa: Wikipedia