Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Internationella valutafonden, IMF, har skrivit ett avtal med Ecuador om ett lån på 4,2 miljarder dollar, drygt 40 miljarder kronor.

Stödet ska hjälpa den ecuadorianska regeringen de kommande tre åren. Regeringens prioriteringar är, enligt avtalet, att bland annat att öka konkurrenskraften och stärka den finansiella hållbarheten.

IMF-chefen Christine Lagarde skriver i ett uttalande: ”De ecuadorianska myndigheterna genomför ett omfattande reformprogram som syftar till att modernisera ekonomin och bana vägen för en stark, hållbar och rättvis tillväxt”.

IMFG-chefen Christine Lagarde håller tal under Paris Forum, 7 maj 2019.

Men lånet, liksom redan påbörjade nedskärningar, har fått invånare att protestera. I huvudstaden Quito har demonstranter och polis drabbat samman senaste månaden på grund av uppsägningar inom bland annat brandkåren.

Även världsfacket Ituc är negativt till IMF-lånet. Enligt Ituc har Ecuador haft en väl fungerande strategi för att minska fattigdomen i landet åren 2007-2016 genom att bland annat satsa på tillväxt inom den offentliga sektorn.

Denna framgångssaga menar Ituc är på väg att ta slut med det nya IMF-lånet.

Nationell strejk i Tunisien

Global

Under ett möte i Ecuador, mellan arbetsmarknadsminister Andrés Vicente Madero Poveda och världsfackets vice generalsekreterare Víctor Báez, varnade facket för att liknande avtal haft stor påverkan på arbetstagare i Grekland, Egypten, Tunisien och Argentina.

Víctor Báez menar att lånet öppnar upp för internationella ekonomiska intressen och multinationella företag som är på jakt efter lönsamma jobbmöjligheter och inte tar hänsyn till anständiga arbetsvillkor.

”IMF bör upphöra med en politik som orsakar långsiktiga skador på ekonomier och som belastar arbetande människor”, säger Víctor Báez i ett uttalande.