– Jag är lycklig och förväntansfull över att få träffa min familj och mina kolleger igen, säger Wa Lone.

De två männen vinkade och log brett medan de gick ut ur fängelset. Wa Lone gav tummen upp och tackade alla de personer världen över som engagerat sig i deras fall.

– Jag kan knappt bärga mig tills jag får gå tillbaka till redaktionen. Jag är journalist och jag kommer att fortsätta, säger Wa Lone.

Landets president Win Myint benådade tusentals fångar i två massamnestier förra månaden. Det är tradition att myndigheterna i Myanmar friger fångar vid nyåret, som i år inträffade den 17 april, och flera tusen personer frigavs också då.

Sju års fängelse för Reutersreportrar

Global

Wa Lone och Kyaw Soe Oo greps i december 2017.

De dömdes i september förra året till sju års fängelse för att ha brutit mot en lag om statshemligheter efter att ha tagit emot hemliga dokument i samband med en granskning av ett massmord på män och pojkar från den muslimska folkgruppen rohingya i delstaten Rakhine.

Över 730 000 rohingyer flydde till Bangladesh i samband med massmordet, enligt FN.

Reportaget journalisterna skrev, med vittnesmål från förövare, vittnen och anhöriga till offren i Myanmar, belönades med det prestigefyllda Pulitzerpriset i maj.

Domen mot Wa Lone och Kyaw Soe Oo har fått hård kritik från en rad länder och människorättsförsvarare.

– Vi är oerhört nöjda över att Myanmar har släppt våra modiga reportrar fria, säger Stephen Adler, Reuters chefredaktör.

– Sedan de greps för 511 dagar sedan har de blivit symboler, över hela jorden, för hur viktig pressfriheten är, säger han.

Fängslade Reutersjournalister

Journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo satt i fängelse i över 500 dygn i Myanmar efter att ha dömts för att ha brutit mot en lag om statshemligheter.

Journalisterna bevakade massmordet av rohingyer i Myanmar och belönades med Pulitzerpriset för sin granskning.

Polis i Myanmar överräckte under ett möte i december 2017 en bunt dokument till Wa Lone och Kyaw Soe Oo. Journalisterna greps direkt efter mötet, anklagade för innehav av hemliga statsdokument med detaljer om en militäroperation i byn Inn Din i delstaten Rakhine mot muslimska rohingyer.

De vittnar om att de under de två första veckorna i fångenskap fick huvor över huvudet och nekades sömn.

Myanmars militär erkänner i januari 2018 att säkerhetsstyrkor dödade tio män i byn Inn Din och erkänner att det rört sig om utomrättsliga avrättningar. Sju soldater döms för massakern, trots det släpps inte journalisterna.

I februari 2018 publicerar Reuters granskningen av massakern i Inn Din och säger att journalisterna greps för att de undersökt saken.

Rättegången startar i juli 2018 och Wa Lone och Kyaw Soe Oo döms i september samma år till sju års fängelse. Domen fördöms världen över.

Wa Lone och Kyaw Soe Oo friges 7 maj 2019 efter att ha benådats av landets president Win Myint tillsammans med tusentals andra fångar.

Källa: AFP