Wa Lone, 32 år, och Kyaw Soe Oo, 28 år, döms för att ha tagit emot hemliga statliga dokument i samband med en undersökning av mord på tio rohingyer under en militärinsats.

Journalisterna nekar alltjämt till brott och menar att det handlar om en komplott mot dem.

I rätten sade reportrarna att de bjudits in till middag med ett par poliser som gav dem de hemliga dokumenten. Journalisterna greps sedan när de lämnade restaurangen.

Men domaren avslog journalisternas vittnesmål.

– Jag är inte rädd. Jag har inte gjort något fel och jag tror på rättvisa, demokrati och frihet, sade Wa Lone efter domen.

En polis har tidigare vittnat i rätten om att han fick order att sätta dit Reutersjournalisterna.

Enligt polismannen fick han och flera av hans kollegor i uppdrag att se till att de två reportrarna tog emot hemliga dokument i strid med lagen.

Domaren menar trots det att det står klart att journalisterna agerat med avsikt att skada nationen.

Fallet har väckt stor uppståndelse och människorättsorganisationer har krävt att reportrarna släpps. Den fällande domen väcker reaktioner från flera håll.

FN:s representanter i Myanmar kräver att reportrarna släpps omedelbart och att de tillåts börja jobba som journalister igen. USA:s och Storbritanniens ambassadörer i landet har uttryckt oro och besvikelse.

– I dag är en sorglig dag för Myanmar, för Wa Lone och Kyaw Soe Oo och för pressen i hela världen, säger Reuters chefredaktör Stephen J Adler.

Reuters överväger nu att ta fallet vidare till internationell domstol.

 

Censuren tar nya former

I över 50 år styrdes Myanmar (Burma) av en militärregim där medier förstatligats och journalister censurerades och sattes i fängelse. Vid landets första steg mot demokratisering lades den statliga nämnden för censur ner 2012.

Men försöken att kontrollera medierna var långt ifrån över. 2013 antogs en ny lag, telekommunikationslagen, vars syfte var att underlätta för utländska investeringar i landets eftersatta it-sektor. Men lagen är också skriven på ett sådant sätt att den i samband med digitaliseringen av medierna kunnat användas mot journalister som rapporterar kritiskt på nätet. I Reutersjournalisternas fall rör det sig dock om en annan lagtext.

När Aung San Suu Kyi tog över makten i Myanmar efter valet 2015 var hoppet om förändring stort. Men hon blev bakbunden i sin roll som ledare eftersom militären bland annat behöll en fjärdedel av platserna i parlamentet och därmed möjligheten att blockera viktiga lagändringar.