På en pressträff under fredagen presenterade Socialdemokraternas toppnamn till EU-valet — Heléne Fritzon, Johan Danielsson och Jytte Guteland — partiets övergripande plattform inför det stundande valet.

Ett återkommande tema var det som beskrivs som ett hot från krafter till höger om den traditionella högern.

– Det görs utspel från regeringsföreträdare i Europa som har högerextrema krafter som styr, senast i Polen där hbtq-personers rättigheter utmålades som en fara för Polens folk, säger Heléne Fritzon.

Fritzon lyfte fram vikten av att öka jämställdheten i Europa genom att sätta fler kvinnor i arbete och samtidigt stå upp för löntagarnas rättigheter gentemot företagen.

Arbetsmarknaden är också en viktig fråga för Socialdemokraterna i EU-valet.

Johan Danielsson blir LO:s kandidat till EU-valet

Politik

– Under de kommande fem åren kommer vi att fortsätta arbeta med att skärpa det europeiska arbetsmiljöarbetet. Vi måste stärka de fackliga rättigheterna på EU:s inre marknad, och svenska kollektivavtal ska självklart kunna gälla i Sverige, säger Johan Danielsson, som är LO:s egen kandidat på plats två på Socialdemokraternas lista.

S har även ambitionen att vara Sveriges bästa klimatparti, enligt Jytte Guteland.

– Vi hör ibland från högern att någon annan ska göra jobbet. Det duger inte. Klimatomställningen ska ske i Sverige, Europa och världen, men vi har allt att vinna på att vara först.

Dessutom presenterades tre förslag för att stärka pressfriheten och yttrandefriheten och för att ge ökat skydd mot ryktesspridning.

Bättre skydd för journalister

• Socialdemokraterna vill att ett EU-direktiv utarbetas för att skydda oberoende kritiker, media och journalister från dyra rättsprocesser som syftar till att tysta journalister.

• Stödet till det europeiska centrumet för press och mediefrihet (ECPMF), som bevakar överträdelser av mediefriheten, föreslås öka.

• Partiet vill också utveckla en europeisk strategi för en innovativ och hållbar mediesektor.

Källa: Socialdemokraterna