Att räkna länder i Europa som inte har första maj som officiell helgdag är lika enkelt som att räkna fingrarna på ena handen. Storbritannien, Nederländerna, Irland och Danmark sticker ut.

Men Danmarks största centralorganisation FH, med 1,4 miljoner medlemmar, ser inte det som något märkligt.

– Att första maj inte är helgdag är naturligt eftersom vi förhandlar om fridagar. Många avtal ger rätt till en halv dag ledigt, andra måste jobba och vissa avtal ger ledigt hela dagen. Det är en prioriterad fråga för medlemmarna hur ledighet ska vägas mot löner i de allmänna förhandlingarna och vi respekterar det, säger Arne Grevsen, vice ordförande i FH.

Arne Grevsen, vice ordförande FH.

Däremot är första maj som julafton för FH, förklarar Arne Grevsen.

– Vi firar stort. Vi reser runt i landet och håller tal och samtal i fler än 25 städer.

Fira stort vill även Venezuelas oppositionsledare Juan Guaido som uppmanar folket att delta i ”den största manifestationen i landets historia”. Juan Gauido, som har stöd från ett 60-tal länder, menar att första maj kan ses som en chans att få sittande presidenten Nicolás Maduro på fall.

I Kina anordnas landets största nationella parad som till merparten består av marscherande militärer. Inför helgdagen hedrade landet så kallade ”mönsterarbetare” vid ett evenemang.

Totalt hedrades närmare 700 arbetare och Wang Dongming, vice ordförande för Nationella folkkongressens ständiga kommitté, uppmanade alla kinesiska arbetare att ”vara lojala mot Kinas kommunistiska parti och arbeta hårt för att förverkliga den kinesiska drömmen.”

Så firade världen första maj

Global

Indonesiska centralorganisationen KSPI har meddelat att den på första maj ska kräva att regeringen slutar utnyttja billig arbetskraft.

I ett skriftligt uttalande har KSPI:s ledare Said Iqbal också uppmanat regeringen att garantera arbetstagarnas rätt till pension och hälso- och sjukvård. Centralorganisationen hoppas kunna mobilisera minst en halv miljon arbetare under sina demonstrationer.

Även Qatar, som knappast gjort sig känt för god arbetsmiljö och bra arbetsvillkor, har aktiviteter på gång under första maj. Bland annat ska landets arbetsmarknadsminister Yousef bin Mohammed Al Othman Fakhroo lansera en bok med titeln ”Qatars bidrag för att skydda arbetstagares rättigheter”.

Boken anses, enligt arbetsmarknadsdepartementet, vara en viktig pusselbit för utvecklingen av lagstiftningen och de stora ansträngningarna som Qatar gör för att ge arbetstagare bästa möjliga arbetsmiljö.

Första maj har varit arbetarrörelsens högtidsdag sedan 1886. Då höll en grupp arbetare möte på Haymarket Square i Chicago ett par dagar efter att polisen skjutit två arbetare som demonstrerade för åtta timmars arbetsdag.

Under mötet kastades en bomb mot polisen, som i sin tur öppnade eld mot gruppen. Ett tiotal poliser och arbetare dog med detsamma. Till minne av dem som dog i Hay­market­massakern utropades den första maj till den internationella generalstrejkens dag.

På socialistkongressen i Paris 1889 beslutades dessutom att första maj skulle bli en demonstrationsdag för åtta timmars arbetsdag och 1890 genomfördes manifestationer i flera länder. Sedan 1939 är första maj en helgdag i Sverige.

1 maj – en helgdag?

1 maj har dessa länder i Europa ledigt 

Albanien
Belgien
Bosnien
Bulgarien
Cypern
Estland
Finland
Frankrike
Grekland
Italien
Island
Kroatien
Kosovo
Lettland
Liechstenstein
Litauen
Luxemburg
Makedonien
Malta
Moldavien
Montenegro
Norge
Polen
Portugal
Rumänien
Ryssland
Schweiz (lokal helgdag)
Serbien
Slovakien
Slovenien
Spanien
Sverige
Tjeckien
Turkiet
Tyskland
Ukraina
Ungern
Vitryssland
Österrike

1 maj har dessa länder i Afrika ledigt 

Algeriet
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Centralafrikanska Republiken
Demokratiska republiken Kongo
Egypten
Ekvatorialguinea
Elfenbenskusten
Etiopien
Gabon
Gambia
Ghana
Kamerun
Kenya
Kongo – Kinshasa
Libyen
Lesotho
Madagaskar
Malawi
Mali
Maritius
Marocko
Mauretanien
Mocambique
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
Senegal
Seychellerna
Somalia
Sydafrika
Swaziland
Tanzania
Tchad
Togo
Tunisien
Uganda
Zambia
Zimbabwe

1 maj har dessa länder i Central- och Sydamerika ledigt 

Argentina
Aruba
Barbados
Belize
Bolivia
Brasilien
Chile
Colombia
Costa Rica
Dominikanska republiken
Ecuador
El Salvador
Guatemala
Haiti
Honduras
Kuba
Mexiko
Nicaragua
Panama
Paraguay
Peru
Uruguay
Venezuela

1 maj har Nordamerika inte ledigt, däremot har både Kanada och USA helgdag första måndagen i september på deras högtidsdag för arbetare som kallas ”Labour day”.

1 maj har dessa länder i Mellanöstern och Asien ledigt 

Afghanistan
Bahrain
Bangladesh
Filippinerna
Kambodja
Kina
Kirgizistan
Indien
Indonesien
Iran* (ingen officiell helgdag men bör ändå ses som officiell helgdag för arbetare, enligt artikel 63 i den iranska arbetsmarknadslagstiftningen)
Irak
Jemen
Jordanien
Libanon
Malaysia
Maldiverna
Myanmar
Nepal
Nordkorea
Pakistan
Palestina
Filippinerna
Singapore
Sri Lanka
Sydkorea
Syrien
Tadzjikistan
Taiwan
Thailand
Vietnam

Australien har ”Labour day” på andra dagar och i Nya Zeeland infaller ”Labour day” fjärde måndagen i oktober varje år.

Källor: Office Holidays, Public Holidays, DSV, Wikipedia