Ett rejält bråk om siffror har brutit ut i Namibia, i sydvästra Afrika.

För en vecka sedan släppte statistiska centralbyrån i Namibia, NSA, en rapport om situationen på landets arbetsmarknad.

Siffrorna visar att arbetslösheten i landet sjönk från 34 procent till 33,4 procent under 2018.

Trots att det endast rör sig om en minskning med 0,6 procentenheter har facket i Namibia reagerat kraftigt på uppgiften.

– Det finns inte en chans att arbetslösheten sjunkit. Vi tvivlar starkt på dessa siffror, sa ahongora Kavihuha, generalsekreteraren för den namibiska centralorganisationen TUCNA till landets medier.

Enligt honom var det omöjligt att landets arbetslöshet sjunkit med 0,6 procentenheter eftersom ekonomin krympt.

Afrikas framtid: Klassresa – eller utresa?

Global

En tidigare ekonomisk rådgivare till presidenten, Rainer Ritter, har också reagerat på statistiken och säger till tidningen The Namibian att det är märkligt att rapporten visar att arbetslösheten är lägre på landsbygden än i städerna, där den ekonomiska aktiviteten är högre.

Det namibiska facket ska nu organisera massmöten över hela landet för att diskutera regeringens ”åsidosättande av arbetstagare”, eftersom det anser att siffrorna skönmålar läget på arbetsmarknaden.

Den statliga statistikmyndigheten försvarar dock sina siffror och säger att förklaringen till att arbetslösheten sjunkit något är att jordbrukssektorn på landsbygden har anställt fler de senaste åren.

Att det namibiska facket reagerat så starkt på arbetslöshetsstatistiken kan bero på att de inte känner igen sig i den bild av arbetsmarknaden som staten förmedlar.

Namibia är ett relativt välmående land i regionen men inkomstskillnaderna tillhör de största i världen. Det finns även stora skillnader i välstånd mellan olika befolkningsgrupper.

Den största delen av befolkningen ingår inte heller i den formella ekonomin, vilket förklarar de höga arbetslöshetssiffrorna.