Han kritiserar att Socialdemokraterna valde att samarbeta med borgerliga partier i stället för med V.

– Nu bränner de av det mesta av reformutrymmet på skattesänkningar för de som tjänar mest, säger Sjöstedt på en pressträff.

Bland de 73 punkterna finns välkända V-förslag som till exempel krav på ett nytt skattesystem där låg- och medelinkomsttagare får lägre skatt och kapitalskatten höjs.

Sjöstedt uppger att Sveriges skattesystem i dag tillhör en av de minst omfördelande i EU.

Bland punkterna finns också höjd a-kassa, reformerat pensionssystem, och vinstbegränsningar för privata företag i den offentligfinansierade välfärden.

Sjöstedt tror att han skulle ha fått igenom många av de 73 punkterna om budgetsamarbetet hade skett mellan V och S och MP.

Han hänvisar till att V fick igenom 80 procent av sina krav under förra mandatperioden.

S-kongress 2019

Jonas Sjöstedt (V): ”Relationen med LO fördjupas efter januariavtalet”

Politik

Enligt honom skulle V ha kämpat särskilt hårt för att få igenom reformer för billigare tandvård, för högre löner inom sjukvård och äldreomsorg, samt för en rad barnreformer, som avgiftsfri simskola för sexåringar och gratis lovaktiviteter.

Sjöstedt anklagar det forna samarbetspartiet S för att med öppna ögon öka klyftorna i Sverige och genomföra borgerliga partier politik.

– Vi märker att V växer i antalet medlemmar och sakta men säkert i opinionsmätningarna.

V vill också avskaffa rut-systemet och fasa ut rot-avdraget. I stället ska hyresbeståndet rustas upp och fler hyresrätter byggas.