Enligt det förslag till framtida kontorsnät som lagts fram av Arbetsförmedlingen kommer 132 av 238 kontor försvinna, alltså mer än hälften.

Det skulle innebära att 190, av total 290, kommuner kommer att sakna ett Arbetsförmedlingskontor, vilket motsvarar drygt 65 procent av landets kommuner.

En av de kommuner som blir av med sitt kontor är Övertorneå, som i dag har tre anställda arbetsförmedlare.

Det centerpartistiska kommunalrådet, Tomas Mörtberg, är mycket kritisk.

– Det är sällan jag är negativ till förändringar men det här känns faktiskt urbota dumt.

I Övertorneå är andelen långtidsarbetslösa (mer än sex månader) hög. Förra året låg den på 10,1 procent, medan Sverigesnittet var 5,8 procent.

– Jag är orolig för dem som är längst ifrån arbetslivet. Det blir inte samma sak utan kontor när man förlorar lokalkännedomen och så, säger Tomas Mörtberg.
– Dessutom är det ju ofta de som också står längst ifrån den digitala världen och kan få problem att göra allt själva. Det känns faktiskt inte bra, tillägger han.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har varnat för att allt mer kommer att landa i knät på kommunerna när Arbetsförmedlingen drar sig tillbaka.

– Det är ju socialtjänsten som har det yttersta ansvaret om en person hamnar utanför systemet och då finns en stor risk att det ekonomiska biståndet drar iväg, sade SKL:s ordförande Lena Micko (S) tidigare i en intervju med Arbetet.

Den bilden delas av Tomas Mörtberg.

– Jag är djupt oroad att våra kostnader för försörjningsstöd kommer att öka, det tror jag faktiskt att det kommer som ett brev på posten.

Även småländska Lessebo blir av med sitt kontor enligt förslaget. Även där är andelen långtidsarbetslösa hög, 15,4 procent 2018.

– Det är beklagligt att man drar sig ur, och framför allt för oss med väldigt hög långtidsarbetslöshet. Det är ju den gruppen som behöver den här hjälpen och stödet. Det slår ju mot dem i första hand, konstaterar kommunalrådet Lars Altgård (S).

Han delar oron med kollegan från Övertorneå över att allt mer kommer att hamna hos kommunen av det som tidigare varit statens ansvar.

– Den risken finns naturligtvis. Men det försöker vi möta med olika projekt. Det är klart att då ökar ju kostnaderna där men förhoppningsvis ska det ju leda till att man kommer ut på arbetsmarknaden. De projekten är jätteviktiga och där samarbetar vi mycket med Arbetsförmedlingen och har en väldigt god hjälp av dem.

Tror du att ni kan fortsätta med det samarbetet?
– Ja, det tror jag faktiskt. Jag har en god förhoppning om att vi ska kunna fortsätta ha ett bra samarbete. Vi har fått viss information från Arbetsförmedlingen och många av de projekten fortsätter förhoppningsvis, säger Lars Altgård.

 

 

Kartan visar i vilka kommuner Arbetsförmedlingen kommer att ha kontor efter att förändringen genomförts

(Du kan dra och zooma i kartan)

 

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.