Mångmiljonstaden Istanbuls nya flygplats är ett prestigeprojekt för den turkiska regeringen. Och en dödsfälla för byggnadsarbetarna.

I december 2018 medgav myndigheterna att 52 mist livet i dödsolyckor på bygget.

Beskedet kom först efter en hätsk debatt om säkerheten på jätteprojektet – innan dess hade den officiella siffran varit 27 döda.

I en ny rapport riktar världsfacket ITUC hård kritik mot projektet. Grundläggande skyddsutrustning ska saknas och arbetsmiljöarbetet beskrivs som ett spel för gallerierna.

– Varje gång de bad oss att vara med på en säkerhetsgenomgång förstod vi att det hade skett ett dödsfall. Genomgångarna varade fem till tio minuter. Sen fick vi skriva på ett papper om att vi haft arbetsmiljöutbildning, vittnar en byggarbetare i rapporten.

Dödsolyckor ökade under Turkiets undantagstillstånd

Global

En annan beskriver hur allvarliga olyckor inte rapporterats.

– De arbetsmiljöansvariga kollar bara närvaro och ser till att de anställda jobbar. De kontrollerar arbetarna, inte säkerheten.

I september förra året protesterade omkring 10 000 byggnadsarbetare mot den bristande säkerheten.

Myndigheterna svarade med en massiv polisinsats där 600 arbetare greps och drygt 400 frihetsberövades. 31 har åtalats för bland annat skadegörelse, ohörsamhet mot ordningsmakten och olagliga strejkhandlingar.

– Klagomål efter klagomål ignorerades tills arbetarna inte orkade längre och tog ställning för sin säkerhet och värdighet. Regeringen reagerade med repression och frihetsberövanden, säger världsfackets ordförande Sharan Burrow i ett uttalande.

ITUC kräver att åtalen läggs ner. Världsfacket uppmanar också det konsortium som står bakom bygget att förbättra rapporteringen av dödsfall och olyckor samt att bjuda in berörda fackförbund till dialog.

Istanbuls nya flygplats

Istanbuls nya flygplats – İstanbul Havalimanı– kommer enligt turkiska myndigheter att bli världens största och väntas 2023 ha en kapacitet på 150 miljoner passagerare per år

Kostnaden för jättebygget är budgeterad till 22 miljarder euro.

Projektet har sysselsatt 35 000 byggnadsarbetare, de flesta anställda via underentreprenörer.

İstanbul Havalimanı öppnar för trafik den 6 april 2019.

Källor: ITUC, TT