– Det är väldigt kul. Dels av egoistiska skäl men också för att den typ av journalistik som Arbete Global bedriver, där vi skildrar vanliga människors arbetsvillkor, uppmärksammas, säger reportern Ivar Andersen.

Reportaget handlar om villkoren för de som arbetar i en svavelgruva i Indonesien. Arbetet Global besökte den indonesiska vulkanen Kawah Ijen på östra Java dit turisterna flockas för att chockas över den livsfarliga arbetsmiljön.

Livsfarliga arbetsvillkor som turistattraktion

Global

Ivar Andersen och Carlo Falk besökte gruvan tog turisterna som var iförda skyddsmasker selfies samtidigt som gruvarbetare utan masker jobbade i svavelångorna.

– Det är många som har reagerat på reportaget och blivit upprörda över att turisterna tog selfies, jag tyckte själv att det kändes obehagligt, men jag vill tillägga att de som arbetade i gruvan inte hade något emot att turisterna var där. Gruvarbetarna var glada över en extra chans att tjäna mer pengar till sina familjer, säger Ivar Andersen.

Utöver Arbetets Globals bidrag nominerades även Kommunalarbetarens reportage ”Någon annans hjärta bultar i Anneli” av Pernilla Josefsson samt tidningen Förskolans reportage ”De osynliga barnen” av Emilie Stendahl.

Arbetet Globals film visas på festival

Global

Tidningen Arbetet har nominerats i flera klasser i journalisttävlingen.

I klassen bästa avslöjande nominerades Arbetets och Sekotidningens gemensamma granskning ”Arbetslösa som inkomstkälla – så går det till” av journalisterna  Ibrahim Alkhaffaji, Mattias Dahlgren, Martina Frisk och Karl Martinsson.

Dessutom nominerades Arbetets krönikör Stina Stoor i klassen bästa kommenterade text, medan Arbetets fokus på dataresearch och programmeringskunskaper nominerades i klassen bästa digitala satsning.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.