I en debattartikel i den mexikanska tidningen La Jornada skriver Napoleón Gómez Urrutia att det är dags för arbetare och fack att blir mer globala.

”2019 kommer med utmaningar som är lika viktiga som tidigare år. Bland annat att återställa rättigheterna för arbetarklassen, som i mer än 30 år har attackerats av politiska myndigheter och affärsmän […]”

”Den nya centralorganisationen har för avsikt att försvara arbetstagarnas rättigheter utan att undergräva konstruktiva relationer med företag eller institutioner.”

Centralorganisationen ”Confederación International de Trabajadores”, CIT,  ska samla fler än 150 fackförbund. Men även om namnet antyder att federationen ska verka globalt så ska den mest fokusera på mexikanska frågor.

Enligt världsfacket ITUC är det inte ovanligt att fack i Nord- och Sydamerika lägger till just termen internationell i namnet när de har en nära relation till andra fackliga organisationer i regionen.

I augusti 2018 återvände Napoleón Gómez Urrutia till Mexiko efter tolv år i exil. Napoleón Gómez Urrutia, som också är ledare för det mexikanska gruv- och metallfacket Los Mineros, kom tillbaka för att sväras in som senator i kongressen under president Andrés Manuel López Obrador.

Mexikos vänsterkandidat López Obrador lovar landet en ny giv

Global

Efter en gruvolycka i delstaten Coahuila 2006 då 65 arbetare miste livet under jord anklagade Napoleón Gómez Urrutia den mexikanska regeringen liksom företaget Grupo México, som var verksamt i gruvan, för mord. Han ansåg att de inte gjort allt som stod i deras makt för att rädda livet på gruvarbetarna.

På grund av sina uttalanden fick han flera dödshot och valde därför att lämna landet tillsammans med sin fru. De bosatte sig i Kanada. Fram till 2013 stod han på Interpols ”röda lista” över efterlysta brottslingar eftersom den dåvarande mexikanska regeringen ville åtala honom för korruption.

Trots att han levt i exil har Los Mineros varit ett av Mexikos mest framgångsrika fackförbund det senaste årtiondet. Bland annat har det lyckats förhandla till sig landets största löneökningar procentuellt sett.

Första sammankomsten för CIT var 13 februari under högtidliga förhållanden. Men den formella registreringen av centralorganisationen sker troligtvis under mars då det mexikanska arbets- och socialdepartementet väntas ge klartecken.