Baconlindad varmkorv, skivad frukt med chili och lime, tacos, isglass, kläder och krimskrams.

Det är en del av utbudet som Los Angeles gatuförsäljare erbjuder, enligt LA Weekly. Och sedan årsskiftet har de för första gången laglig rätt att göra det.

Frågan om gatuförsäljarnas status har varit aktuell i närmare ett årtionde men hamnade högre på agendan när Donald Trump tillträdde som USA:s president.

Gatuförsäljarna är nästan uteslutande migranter från Centralamerika och för många har yrket varit den första försörjningen i USA.

När Trump hotade med massdeportationer av papperslösa centralamerikaner sågs legalisering som ett motdrag för att skydda gruppen, skriver LA Times.

– Med dagens beslut kommer vi att hjälpa tusentals mikroentreprenörer att träda ut ur skuggorna och bli en del av LA:s formella ekonomi, sade borgarrådet Curren Price till lokala nyhetssajten Curbed efter omröstningen i fullmäktige.

McDonaldsstrejk efter misshandel i kassan

Global

Med de nya reglerna kan gatuförsäljare registrera sig som näringsidkare. För de som säljer mat krävs även tillstånd från förvaltningen för livsmedelskontroll.

Om systemet skyddar dem mot Trump är kanske för tidigt att avgöra, men gatuförsäljare vittnar om att det åtminstone låter dem sova ut ordentligt.

– Jag behöver inte längre komma klockan två på morgonen för att passa min plats. Systemet med tillstånd gör att jag kan komma flera timmar senare och inte riskerar att hamna i en farlig situation, säger gatuförsäljaren Santa Huerta enligt Curbed.

Los Angeles gatuekonomi

Paraplyorganisationen The LA Street Vendors Campaign – ett fyrtiotal fackföreningar och frivilligorganisationer som länge verkat för lagliga rättigheter – uppskattar antalet gatuförsäljare i Los Angeles till 50 000.

Sektorns årliga omsättning har beräknats till omkring fem miljarder kronor.

Nästan alla gatuförsäljare har rötter i Centralamerika, 80 procent av dem är kvinnor.

Källa: The LA Street Vendors Campaign