I helgen höjdes bensinpriset i Zimbabwe från motsvarande 11 kronor till närmare 30 kronor och 50 öre per liter, samtidigt som dieselpriset höjdes från 12 till knappt 28 kronor.

I dag svarade landets största centralorganisation ZCTU med att gå ut i landsomfattande strejk.

”Om du inte är nöjd med hur regeringen hanterar krisen så är det här det bästa sättet att kommunicera vårt missnöje. Låt oss hålla oss borta från jobbet tre dagar i följd. Parkera din bil, parkera din bus, stäng din fabrik och ditt kontor”, skriver generalsekreteraren Japhet Moyo på Twitter.

Vad händer egentligen i Zimbabwe?

Global

Zimbabwe övergav sin egen valuta 2009 och har sett dess främst använt sig av amerikanska dollar.

Men de senaste månaderna har ett underskott på utländsk valuta resulterat i varubrist när ekonomins hjul slutat snurra.

– De flesta företag har inte råvaror för att klara sig längre än januari eftersom de flesta av våra leverantörer inte säljer till oss längre, och det är bara betalning i utländsk valuta som kan låsa upp försörjningslinjerna, säger Sifelani Jabangwe, ordförande för näringslivsorganisationen CZI, till affärsnyhetsbyrån Bloomberg.

I huvudstaden Harare brände demonstranter däck och blockerade vägar på generalstrejkens första dag, rapporterar TT. Samtidigt skriver bildbyrån EPA att: ”Obekräftade rapporter säger att fyra personer har skottskadats av polisen.”