– Jag vet inte. De som planerar att resa till Storbritannien påverkas så klart. De kommer inte at ha samma tillträdde som de har i dag, Jyrki Katainen på Arbetet Globals fråga om vilka delar av arbetsmarknaden som kan drabbas hårdast om det blir ett ”hårt” brexit, det vill säga att Storbritannien lämnar unionen utan att ett övergångsavtal skrivits.

Finlands tidigare statsminister, numera EU-kommissionens vice ordförande, deltog i dag i en pressträff i Stockholm som till stor del kom att handla om brexit.

Högutbildade ska prioriteras efter brexit

Global

Konsekvenserna av ett brexit är fortfarande oklara. Trots att det bara är några månader kvar innan Storbritannien ska lämna unionen, den 29 mars, så återstår flera viktiga frågor att lösa. I dag framkom det till exempel att Tyskland ännu inte har tillräckligt med tullpersonal för att klara av ett ”hårt” Brexit.

– Vi vet ännu inte vilka konsekvenser det kan få, säger Jyrki Katainen.

– Blir det ett utträde utan en uppgörelse får det konsekvenser på en rad områden. Mest inom ekonomin men det innebär även att brittiska husdjursägare inte längre kan ta med sig sina husdjur genom Europa som de gör i dag.

Jyrki Katainen.

Enligt Jyrki Katainen är dock de flesta EU-länder relativt väl förberedda men han tillägger att det inte går att förutse alla konsekvenser om Storbritannien lämnar utan ett avtal.

Ett brexit rycker allt närmare men senaste tiden har allt fler spekulerat i att EU håller på att förbereda sig på att förlänga tiden för Storbritannien som då skulle kunna lämna unionen i juni i stället. Det skulle köpa en del tid att förhandla fram ett övergångsavtal.