Talmannen förskjuter statsministeromröstningen i två dygn efter Jonas Sjöstedts besked om att Vänsterpartiet i nuläget inte släpper fram Stefan Löfven (S) som statsminister.

– Om nu flera partiledare ber om viss ytterligare tid och det innebär att regeringsbildningen därmed går att lösa kan jag inte neka viss förlängning, säger Andreas Norlén.

Tidsplanen förskjuts därmed och det blir en ny talmansrunda på onsdag, för att kunna nominera en statsministerkandidat på onsdag och det blir omröstning på fredag.

Alternativet var att stå fast vid den tidsplan som jag lade fast före jul, det vill säga nominering av kandidat på måndagen och omröstning på onsdag, enligt Andreas Norlén.

Uttalandet görs sedan Vänsterpartiet krävt förhandlingar med Stefan Löfven, för att klargöra stöd för tidigare reformuppgörelser och förutsättningar för framtida samarbete, och Miljöpartiet därefter föreslagit att den planerade statsministeromröstningen på onsdag skjuts fram ett par dagar.

Han säger att han är mycket kritisk till att det nu visar sig att det saknas stöd fullt ut till en lösning på regeringsfrågan.

– Min utgångspunkt är att jag redan har gett väldigt mycket tid till den här processen, säger Norlén.

Sjöstedt: ”V inte redo att släppa fram Löfven som statsminister”

Politik

– Så länge jag håller mig inom den här veckan är det en rimlig tidsutdräkt, säger talmannen men återkommer till att han är kritisk till att Stefan Löfven inte hade sett till att få allt på plats till idag, vilket Norlén säger att han fick intrycket av förra veckan när de två talades vid.

– Det är en 48-timmarsfrist jag ställer upp, jag uppfattar ändå att processen är väldigt nära en lösning, säger han och understryker att han inte vill grusa möjligheterna genom att inte bevilja några ytterligare timmar.

Talmannen säger att, om det blir en statsministeromröstning med resultatet att Löfven blir vald på fredag, så blir det troligen en regeringsförklaring på måndag, den 21 januari.

Kommer Löfven igen och ber om mer tid kommer Norlén att vara mycket skeptisk till att bevilja det, säger han vidare.