Det hänger nu på Vänsterpartiet om Stefan Löfven kan bli framröstad av riksdagen som statsminister för en ny S-MP-regering med stöd av C och L på onsdag den 16 januari.

– Vi ser problem. Vi är både förvånade och besvikna över hur långt höger ut Stefan Löfven varit beredd att gå. Det skulle bli den mest högervridna socialdemokratiska regering Sverige sett.

Att V vill ha en regering med Stefan Löfven som statsminister finns det dock ingen tvekan om. Men i dag är Sjöstedt inte beredd att släppa fram honom.

– Så som situationen är nu, när det gäller att försöka trycka ut oss från normalt politiskt inflytande, så är vi inte där. Vi söker därför vägar framåt. Vi kommer använda de kommande dagarna för att hitta lösningar, vilket jag är övertygad om att Löfven också vill ha.

– Om situationen förblir oförändrad, så kommer vi inte att kunna rösta gult, det går inte, säger Jonas Sjöstedt.

I helgen sade både Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet slutligt ja till den 73-punktsöverenskommelse de tecknat med S, för att stödja en S-MP-regering.

V är mycket missnöjt med den uppgörelse som är tänkt som regeringsunderlag. Det innehåller enligt V allt för mycket högerpolitik och syftar dessutom uttryckligen till att utestänga partiet från inflytande, vilket V ser som en förödmjukelse.

– Jag litar på Stefan Löfvens ord. Men då ska det också tydligt sägas. Det som står där är att vi ska utestängas från allt politiskt inflytande under fyra år, och det kan vi inte acceptera.

Enligt Sjöstedt har Stefan Löfven tagit några steg i sitt uttalande om skrivningarna i överenskommelsen, men det räcker inte. Enligt Löfven så finns det möjligheter för regeringen att samarbeta med Vänsterpartiet i andra frågor som inte ingår i överenskommelsen.

Exakt vad Sjöstedt kräver för att släppa fram Stefan Löfven vill han inte säga.

– Vi är inte Liberalerna, vi förhandlar inte i medierna, säger han.

Om V aktivt röstar nej i omröstningen på onsdag faller Stefan Löfvens planer på att bli statsminister den här rundan och överenskommelsen med C, L och MP också.