Regeringsförhandlingarna går in i slutskedet i helgen, men redan nu ska det finnas en uppgörelse på bordet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Uppgörelsen måste dock förankras inom partierna först innan talman Andreas Norlén (M) kan få ett slutgiltigt besked på måndagens talmansrunda innan statsministernomineringen samma dag.

Partierna förhandlade i december, men då bröt uppgörelsen samman, inte minst för att S och C inte kunde komma överens om hur man skulle hantera frågan om arbetsrätten. Det har också varit en fråga som väckt ont blod bland arbetsmarknadens parter, vilket Arbetet tidigare rapporterat om.

Nu säger dock LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Expressen att han är trygg med att Stefan Löfven (S) inte kommer att kompromissa negativt med just denna fråga.

– S gick till val på att den svenska modellen ska utvecklas och inte avvecklas, så jag litar på att Stefan Löfven vet var gränsen går där och vilket ansvar parterna behöver ta själva för att utforma arbetsrätten.

Så vill partierna ändra arbetsrätten

Arbetsrätt

– Det är klart att det skulle bli väldigt ansträngt om Stefan Löfven lade fram lagförslag som avskaffade anställningstryggheten. Det kommer inte att hända. Men om han gjorde det så är det klart att vi skulle bli väldigt, väldigt arga, säger han till tidningen.

Han tror dock inte att LO skulle dra in sitt stöd till S i fall det ändå skulle bli en kompromiss som inte föll facken i smaken.

Han pekar på att alternativet till en S-ledd mittenregering skulle vara sämre för LO-medlemmar.

– Alternativet är ju inte att vi skulle få en regering som är mer välsinnad till facken. Det skulle i så fall innebära de borgerliga partierna med stöd av SD, och tyvärr har de en mycket stor samsyn när det gäller arbetsmarknad, arbetsrätten och saker som är viktiga för fackets medlemmar, säger han till Expressen.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe säger i en intervju med Arbetsvärlden att han är positiv till att ändra lagen om anställningsskydd, en av knäckfrågorna som S och C har förhandlat om.

– I dag har vi två lagar om anställningsskydd, den ena gäller personliga skäl och den andra arbetsbrist. Jag tror det vore bättre om vi hade ett system där vi överlåter åt arbetsgivaren att avgöra vem som ska sägas upp, och att det i stället kostar beroende på hur länge personen varit anställd. Det skulle innebära att en person med längre anställningstid får ett högre avgångsvederlag, säger han till tidningen.