Kvinnan arbetade vid en maskin som hanterade leverpastejformar när hon hösten 2015 klämdes så illa att hon omkom av skadorna. Olyckan inträffade på livsmedelföretaget Atrias fabrik i Tranås.

Nu stäms företaget på två miljoner kronor för arbetsmiljöbrott.

Även en chef åtalas enligt stämningen till Eksjö tingsrätt. I chefens fall är det inte fastställt vilket straff som krävs.

Åklagaren Bengt Svensson säger till Arbetet att det beslutas efter förhandlingarna i domstol.

Vanligtvis yrkar man på villkorlig dom och böter i den här typen av fall.

I stämningsansökan skriver Bengt Svensson att maskinen saknade skydd på baksidan, trots att arbete behövde utföras där. På grund av detta och otillräcklig riskbedömning hålls chefen och företaget ansvariga för det inträffade, enligt stämningen.

Detta är andra gången på kort tid som Atria stäms för en dödsolycka.

I oktober lämnade åklagaren Bo Lindgren in en stämning där företaget också krävs på två miljoner kronor.

Den olyckan inträffade i februari 2017. Även då klämdes en arbetstagare i en maskin, i en fabrik i Borås.

En man i 45-årsålden arbetade vid en hackmaskin som skulle blanda ingredienser till korv.

Utredningen visade bland annat att en fjädring på maskinen var ur funktion, vilket gjorde att den kunde komma i rörelse på ett oavsiktligt sätt.

Datum för rättegång är ännu inte bestämt.

Arbetet söker Atria för en kommentar.

I samband med att den första stämningen lämnats in i höstas skrev företagets kommunikationschef Sara Andersson i ett mejl till Arbetet att företaget inte ansåg sig ha begått något brott, men att man i övrigt inte ville kommentera.

Uppdatering: Under förmiddagen kommenterade Sara Andersson på Atria den nya stämningen via mejl. Hon skriver att företaget anser att de och chefen är oskyldiga, men att de inte kan kommentera mer än så förrän processerna är avslutade. Hon skriver också att företaget ser allvarligt på olyckorna och arbetar intensivt med säkerhetsfrågor.

LÄS MER: Få dödsolyckor leder till rättegång om arbetsmiljöbrott. Enligt Arbetets genomgång är olyckan på Atria i Borås en av två från 2017 som hittills lämnats till domstol. Läs här