Hackmaskinen på Atrias fabrik i Borås skulle blanda ihop ingredienser till korv.

En man i 45-årsåldern som arbetade vid maskinen den 17 februari förra året klämdes så illa mellan maskinens delar att han omkom av skadorna.

Nu har Bo Lindgren, kammaråklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, lämnat in en stämningsansökan till Borås tingsrätt.

Han kräver Atria på två miljoner kronor i företagsbot. Han menar att företaget inte har gjort vad som kunde krävas för att förebygga händelsen.

Utredningen visar bland annat att en fjädring på maskinen var ur funktion. Det ledde till att den kunde komma i rörelse på ett oavsiktligt sätt.

Bo Lindgrens uppfattning är att problemet med maskinen var känt innan olyckan. Han vill inte kommentera om det fanns planer på att åtgärda detta.

– Det är sådant som jag vill få tillfälle att ställa frågor om vid en rättegång.

Han väntar sig inget avgörande i målet innan årsskiftet.

Från början var även en arbetsledare misstänkt för brott, men de misstankarna är nedlagda.

– Det nådde inte upp till straffansvarsgränsen, han hade inte en sådan befattning, säger Bo Lindgren.

Atrias kommunikationschef Sara Andersson skriver i ett mejl till Arbetet att företaget inte anser sig ha begått något brott, samt att man i nuläget inte har några kommentarer om olyckan.

Samtidigt leder kammaråklagaren Bengt Svensson utredningen av en annan dödsolycka på Atria, som inträffade i Tranås hösten 2015.

En kvinna omkom, också hon efter att ha klämts i en maskin. Bengt Svensson säger till Arbetet att han räknar med att fatta beslut om eventuellt åtal i år.

När det gäller en rad andra dödsolyckor som inträffade förra året har förundersökningarna lagts ned.

Lista: Då skedde dödsolyckorna 2017

Arbetsmiljö

Det rör bland annat den händelse där en 23-årig man omkom i Boden när en bandvagn gick igenom isen på Alån under en försvarsövning i april.

Åklagaren Aino Pietilä säger till Arbetet att hon under hösten beslutat sig för att inte väcka åtal.

– Man kunde helt enkelt inte peka på någon enskild befattningshavare som agerat på ett så oaktsamt sätt, säger hon.

Några andra dödsolyckor från förra året kan ännu leda till åtal, förundersökningarna pågår fortfarande.

Det gäller bland annat den händelse då en 18-årig djurskötare miste livet när en björn grävt sig ut och gått till attack i Orsa Rovdjurspark.

Även den olycka där en man i 65-årsåldern förra sommaren föll från hög höjd vid takarbete på en skola utanför Kalmar utreds fortfarande.