Delstater som Assam, Kerala, Manipur, Meghalaya och Odisha var ”helt nedstängda”.

Även i Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Himachal Pradesh, Jharkand, Karnataka, Maharashtra, Tamil Nadu, Telangana, Uttar Pradesh var ”strejkens effekter omfattande”.

Och i industriområdena runt huvudstaden Delhi var arbetsnedläggelsen på internationella storföretag som Coca-Cola, Toyota och Volvo total.

Det skriver de tio indiska centralorganisationer som står bakom den generalstrejk som inleddes under gårdagen i ett gemensamt uttalande.

”Historiskt ögonblick” när miljontals strejkar mot Modi

Global

Centralorganisationerna uppskattar själva att över 200 miljoner har deltagit. Utöver fackens egna medlemmar har lantbrukar- och studentorganisationer slutit upp.

– Det är en av de största strejkerna i världshistorien. Vi har fått in rapporter från nästan alla delstater. Alla sektorer har påverkats och transporterna har stått stilla, säger PJ Radu, kanslisekreterare på centralorganisationen INTUC till Arbetet Global.

– I går hade vi protestmarscher i hela landet. Vi hade en väldigt lyckad demonstration i Gurgaon utanför Delhi där världsfacket ITUC:s generalsekreterare Sharan Burrow deltog.

Bakgrunden till generalstrejken är ett växande missnöje med premiärminister Narendra Modi och regeringen ledd av det hindunationalistiska Bharatiya Janata Party (BJP).

Facken har gemensamt lagt fram en lista med tolv krav. Men BJP-regeringen, som har brutit med en tradition av trepartsöverläggningar i frågor som rör arbetsmarknaden, har vägrat förhandla.

– Vi kräver ett stopp för privatiseringar, höjda minimilöner, garanterade pensioner och att regeringen ska konsultera facken innan arbetsmarknadsreformer. Men regeringen är inte intresserad att höra om arbetarnas svårigheter, säger PJ Raju.

Volvoarbetare vittnar om dåliga arbetsvillkor

Global

De tio centralorganisationerna hyllar jättestrejken som en seger:

”Enheten på gräsrotsnivå bland medlemmarna i våra respektive organisationer är beundransvärd. Vi uppmanar arbetarklassen i hela landet att bevara den enheten och förbereda sig för en större kamp mot utsugarna.”

På INTUC:s kontor i Delhi menar PJ Raju att breda folklager fått nog av vad facken kallar en politik för företagare och välbeställda. Och att Modi och BJP, med allmänna val bara några månader bort, har anledning att känna sig nervösa.

– De borde tänka på att lantbrukarna också stöder oss. Jag tror att regeringen har underskattat arbetarnas styrka. Det kommer att synas i valresultatet.

Bred uppslutning bakom generalstrejk

Bakom generalstrejken står centralorganisationerna Indian National Trade Union Congress (INTUC), All India Trade Union Congress (AITUC), Hind Mazdoor Sabha (HMS), Centre of Indian Trade Unions (CITU), All India United Trade Union Centre (AIUTUC), Trade Union Coordination Committee (TUCC), Self Employed Women’s Association (SEWA), All India Central Council of Trade Unions (AICCTU), Labour Progressive Federation (LPF) and United Trade Union Congress (UTUC).

Det innebär att samtliga större indiska centralorganisationer Bharatiya Mazdoor Sangh (BMS) står bakom strejken. BMS är den fackliga grenen av Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), den paramilitära hindunationalistiska frivilligorganisationen som i sin tur är nära kopplad till BJP. Bland annat har premiärminister Narendra Modi en bakgrund som studentledare i RSS.

Indien kommer att hålla parlamentsval i april eller maj 2019. Efter att med god marginal blivit landets största parti i valet 2014 förlorade BJP makten i flera viktiga delstater under lokalvalen 2018.