Strejk mot Modi i Mumbai. Indiska centralorganisationer uppskattar att 200 miljoner kommer att delta i generalstrejken.

Lärare, bankanställda, hamnsjåare, bussförare, metallare och gruvarbetare.

Tidigt på tisdagsmorgonen strömmade de ut på gatorna för att protestera mot Indiens premiärminister Narendra Modi och dennes nationalistparti BJP, rapporterar den oberoende indiska nyhetssajten Newsclick.

Den 48-timmars nationalstrejk som inleddes i morse samlar nästan alla Indiens större centralorganisationer, vilka sinsemellan organiserar de flesta upptänkliga yrkesgrupper.

Dessutom har studenter, lantbrukare och arbetare från den informella sektorn anslutit sig till strejken.

– Det här är den största strejken mot den här regeringen. Det förväntade deltagandet är på över 200 miljoner arbetare. Det är ett historiskt ögonblick, sa Tapan Sen, generalsekreterare för centralorganisationen CITU, till The Hindu på måndagskvällen.

Miljoner strejkade i Indien

Global

Om de fackliga förutsägelserna visar sig stämma kommer generalstrejken att gå till historien som världens största.

Den informella titeln innehas i dag av den dygnslånga strejk som indiska fack arrangerade mot Modi 2016, då 150–180 miljoner beräknas ha deltagit.

Hindunationalisten Modi och BJP vann en jordskredsseger i valet 2014 efter en kampanj som blandade storslagna ekonomiska löften med hets mot muslimer. Men sedan dess har Modi lyckats alienera viktiga väljargrupper.

Senast i november samlades bönder från hela landet i Delhi för att kräva åtgärder mot den långvariga krisen i landets lantbruk.

Den redan från början ansträngda relationen till landets fackföreningar har dessutom surnat ytterligare.

Indiska bönder kräver skuldlättnader

Global

BJP anklagas för att försvaga fackliga rättigheter, privatisera socialförsäkringssystemet samt för att egenmäktigt ha avvecklat den tidigare trepartsstrukturen för förhandlingar om arbetsmarknadsfrågor.

Enligt Amarjeet Kaur, generalsekreterare för centralorganisationen AITUC, har regeringen inte kallat arbetstagarorganisationerna till förhandlingar sedan hösten 2015.

– Detta har tvingat oss att gå ut i strejk, säger han till Times Now News.

Samtidigt har regeringen inte varit i närheten av att lyckas infria vallöftet om att årligen skapa tio miljoner nya jobb i den formella sektorn.

Och även om tillväxten är god – 6,6 procent under 2017 – så har stigande BNP inte gett jättelandets fattigaste mer i plånboken.

Det påpekas även av världsfacket ITUC, som ger strejken sitt stöd.

– Arbetande människor har fått nog. Fått nog av att inte räknas, fått nog av låga löner och ouppfyllda löften om jobbskapande som hotar Indiens ekonomiska utveckling, säger generalsekreteraren Sharan Burrow i ett uttalande.

Få indiska kvinnor har jobb – trots tillväxt

Global

På flera håll i landet, exempelvis i megastäderna Delhi och Mumbai, har lokala myndigheter försökt hindra anställda att delta i strejken genom att åberopa lagstiftning om samhällsviktig verksamhet, rapporterar The Hindu.

Delstatsregeringarna i Västbengalen och Tamil Nadu har också hotat strejkande anställda med avsked eller löneavdrag.

Centralorganisationen CITU:s Tapan Sen talar om ett mönster av tilltagande repression.

– Ända sedan strejken utlystes så har Modiregeringen ökat takten i sina attacker på arbetarna i stället för att söka dialog med fackföreningarna.

Facken har dock inte låtit sig avskräckas.

I morgon, under generalstrejkens sista dag, planeras en tvärfacklig marsch till parlamentsbyggnaden i Delhi.

Bred uppslutning bakom generalstrejk

Bakom generalstrejken står centralorganisationerna Indian National Trade Union Congress (INTUC), All India Trade Union Congress (AITUC), Hind Mazdoor Sabha (HMS), Centre of Indian Trade Unions (CITU), All India United Trade Union Centre (AIUTUC), Trade Union Coordination Committee (TUCC), Self Employed Women’s Association (SEWA), All India Central Council of Trade Unions (AICCTU), Labour Progressive Federation (LPF) and United Trade Union Congress (UTUC).

Det innebär att samtliga större indiska centralorganisationer Bharatiya Mazdoor Sangh (BMS) står bakom strejken. BMS är den fackliga grenen av Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), den paramilitära hindunationalistiska frivilligorganisationen som i sin tur är nära kopplad till BJP. Bland annat har premiärminister Narendra Modi en bakgrund som studentledare i RSS.

Indien kommer att hålla parlamentsval i april eller maj 2019. Efter att med god marginal blivit landets största parti i valet 2014 förlorade BJP makten i flera viktiga delstater under lokalvalen 2018.