Ungerns premiärminister Viktor Orbán åtnjuter en hög popularitet och stabil majoritet, och protester mot hans styre är sällsynta såväl inuti som utanför parlamentet. Gårdagen var dock ett undantag.

Orbán och hans högerpopulistiska parti Fidesz drev igenom en ny arbetstidslag som ger företag rätt att kräva 400 övertidstimmar per anställd och år.

Parallellt klubbades en lag som etablerar ett slags parallellt domstolssystem för att hantera frågor om ”offentlig förvaltning”. Detta inkluderar enligt New York Times vallagen, korruptionsfrågor och mötesfrihet, och domarna ska utses direkt av justitieministern.

EU-valet 2019

Unikt beslut: EU ska inleda granskning av Ungern

Global

I parlamentet försökte oppositionsledamöter störa voteringen genom att vissla och tuta i sirener.

På Budapest gator samlades samtidigt omkring 2 000 demonstranter som blockerade gator och broar och skrek slagord mot det som kommit att kallas ”slavlagen”.

– Viktor Orban har gjort tillräckligt mot mitt land, mitt hem. Det är som att vi är på väg tillbaka till kommunisttiden, sa 26-åriga studenten Sarolta G. Szabo till New York Times.

Den auktoritära utvecklingen i Ungern har kommit att bli en huvudvärk för hela EU. Så sent som i september röstade EU-parlamentet för att inleda ett så kallat artikel 7-förfarande mot Ungern.

Därmed inleddes för första gången en formell granskning av huruvida ett medlemsland bryter mot unionens värderingar.