Sanktionerna mot Kubals ryska ägare, EN+, skjuts fram ytterligare två veckor. Det meddelade det amerikanska finansdepartementet sent i fredags kväll.

Den tidigare fristen löpte ut den 7 januari och då Kubal behöver en månad på sig för att stänga ner under ordnade former kom det beskedet alltså i sista stund.

Det innebär att ytterligare besked, antingen om ytterligare tid eller att sanktionerna hävs, behöver komma senast den 21 december.

Om fabriken i Sundsvall tvingas stänga förlorar närmare 500 personer jobbet.

Storpolitik hotar jobben för 480 anställda på Kubal

Nyheter

Sanktionerna riktar sig mot den ryska oligarken Oleg Deripaska på grund av hans inblandning i den ryska annekteringen av Krim 2014.

Deripaska har varit största ägare av koncernen EN+ som äger Kubal, men har nu presenterat en plan för att minska sitt ägande och sin kontroll över bolaget.

I ett pressmeddelande från Ofac, en avdelning inom det amerikanska finansdepartementet som hanterar sanktionsfrågor, skriver myndigheten att man skjuter på sanktionerna för att man behöver mer tid för att utvärdera de åtgärder som vidtagits.

– Allt pekar på att Ofac är nöjda med de åtgärder som gjorts för att minska Deripaskas ägande. Jag vet också att de förstår Kubals speciella fall med att vi behöver besked åtminstone 30 dagar i förväg, vilket de också gett oss tidigare flera gånger, säger bolaget vd, Javier Navia, till Sundsvalls tidning.

Läs mer om nedläggningshotet mot Kubal

• Hotet mot Kubal skjuts upp

• Storpolitik hotar jobben för 480 anställda på Kubal

• USA ger Sundsvallsfabriken Kubal ny tidsfrist