Kubal får därmed ytterligare en månads frist, vilket innebär att man får möjlighet att stänga ner fabriken på ett kontrollerat sätt. Men hoppet är att sanktionerna ska tas bort helt och hållet så man slipper stänga.

Ny deadline har satts till den 12 december.

– Det känns skönt att vi får längre tid på oss. Men vi måste ju få bort det här helt och hållet, säger Stefan Hultman, ordförande för IF Metallklubben på Kubal.

Handelsministern hoppas att USA ska rädda 500 jobb på Kubal

Nyheter

Anledning till att Rusal hamnat på USA:s sanktionslista är att huvudägaren, Oleg Deripaska, är en av de sju ryska oligarker som anklagas för att vara inblandade i den ryska påverkan på det amerikanska presidentvalet.

Den svenska regeringen har varit inblandade i övertalningsförsök gentemot den amerikanska myndigheterna. Tidigare i veckan var EU- och handelsminister Ann Linde i Washington i det syftet.

Huvudargumentet från svenskt håll är att Kubal inte kan hållas ansvarigt för vad dess ägare gjort och att sanktionerna därmed drabbar företag som helt oavsiktligt hamnar i kläm.

– Vår huvudlinje är att Rusal ska tas bort från sanktionslistan helt. Deripaska har trätt tillbaka som ordförande och har minskat sitt ägande i företaget. Frågan är om det räcker och det är inte de amerikanska myndigheterna riktigt klara med, sade Ann Linde till Arbetet i samband med USA-besöket.