Arbetet når EU- och handelsminister Ann Linde när hon är på väg hem från ett tredagarsbesök i Washington där hon försökt övertala olika makthavare att dra tillbaka sanktionerna mot det ryska företaget Rusal som äger Kubal.

– Både på finans- och utrikesdepartementet är de mycket medvetna om problemet. Men jag har också träffat senatorer i kongressen och där är medvetenheten mindre.

Och där kan det uppstå problem. Även om myndigheterna föreslår att man ska ta bort Rusal från listan så måste det röstas om i kongressen.

Något som komplicerar saken ytterligare är att det kommer ske ett mellanårsval till kongressen innan tidsfristen för sanktionen löper ut, den 12 november.

Enligt uppgifter i amerikansk media finns det många senatorer som vill sätta än hårdare press på Ryssland och kan därför vara svårflirtade i den frågan.

Anledning till att Rusal hamnat på USA:s sanktionslista är att huvudägaren, Oleg Deripaska, är en av de sju ryska oligarker som anklagas för att vara inblandade i den ryska påverkan på det amerikanska presidentvalet.

Huvudargumentet från svenskt håll är att Kubal inte kan hållas ansvarigt för vad dess ägare gjort och att sanktionerna därmed drabbar företag som helt oavsiktligt hamnar i kläm.

– Vår huvudlinje är att Rusal ska tas bort från sanktionslistan helt. Deripaska har trätt tillbaka som ordförande och har minskat sitt ägande i företaget. Frågan är om det räcker och det är inte de amerikanska myndigheterna riktigt klara med, säger Ann Linde.

Om huvudlinjen spricker är b-planen att få till ytterligare en förlängd respit innan sanktionerna slår till.

Kubal behöver nämligen en månad på sig att stänga ner fabriken på ett kontrollerat sätt och behöver därför besked så snart som möjligt.

– Chefen för den ansvariga myndigheten, OFAC, har lovat att de ska komma med besked om en eventuell förlängning innan veckan är slut, säger Ann Linde.

Kubal har närmare 500 anställda på fabriken i Sundsvall, som riskerar att bli av med jobbet om inte sanktionerna dras tillbaka.