Med minsta möjliga marginal vann den sittande generalsekreteraren Sharan Burrow striden om vem som ska leda världsfacket ITUC de kommande fyra åren.

Organisationerna har lika många röster som medlemmar och Sharan Burrow fick 54,7 miljoner röster (52 procent av rösterna) medan Susanna Camusso fick 50,2 miljoner  (48 procent av rösterna).

Den stora frågan nu är hur splittringen som uppstått i och med valet nu ska överbryggas.

Striden om vem som ska leda världsfacket har varit mycket hård.

Tuffa angrepp har skett från talarstolen och kongressen har surrat av olika rykten. Enligt uppgifter till Arbetet Global fanns det ett tag ett förslag om att posten som generalsekreterare skulle delas av de två kandidaterna. Så blev det dock inte.

ITUC World Congress 2018

Vägval splittrar världsfacket

Global

Uppgiften om Sharan Burrows seger började spridas då kongressen, som annars hålls i Köpenhamn, under onsdagseftermiddagen gjorde ett tillfälligt besök i Malmö där en till synes lättad Burrow fick ta emot flera grattiskramar.

De dröjde endast några timmar efter valet innan de första gratulationerna kom på Twitter.

Heike Erkers, ordförande för svenska Akademikerförbundet SSR, och Sacos ordförande Göran Arrius var några av de första som gratulerade Sharan Burrow på Twitter.

Gratulationer kom även från den sittande ordförandes kollegor från hemlandet Australien.

”Fyra år till av starkt ledarskap i den globala kampen för arbetares rättigheter”, skriver Michele O’Neil, ordförande för centralorganisationen ACTU.

”Vår Sharan Burrow är omvald som generalsekreterare för ITUC. Vi är så stolta över dig Sharan!” skriver ACTU:s Sally McManus.

 

* Artikeln har uppdaterats då  nya uppgifter om valet har presenterats.