Självklart påverkar förhandlingen om regeringsmakten, men Socialdemokraternas uppåtgående trend har hållit i sig sedan partiets vänstersväng under valrörelsen.

När partiet i allt högre grad började prata om att alla ska ha tillgång till bra skolor, vård och jobb kom energin kom tillbaka bland partiets gräsrötter.

Väljarna fick se att det finns seriösa förslag på att lösa den ökade ojämlikheten.

För Sverige är numera klassetta i att folk får det alltmer ojämlikt. OECD:s rapport i år visar att Sverige blivit landet med störst ökning i inkomstskillnaderna.

Sverige ligger enligt dem också på plats tre i världen av de länder där ojämlikheter i skolan ökat mest, från att 2003 ha haft världens mest jämlika skolsystem.

Det är frågor på liv och död. Skillnaderna i livslängd beroende på klass blir också allt större.

2 900 lågutbildade svenskar hade varje år överlevt sin cancer om de fått lika bra vård som högutbildade enligt Cancerfonden. Barn till arbetarklasskvinnor har större sannolikhet att dö unga enligt Folkhälsomyndigheten.

Det kan skilja 18 år i livslängd mellan fattiga och rika områden i Stockholm. Skillnaderna mellan invånare i norr och söder, glesbygd och stad ökar.

Tidigare högerregeringars skattesänkningar på 140 miljarder kronor har lett till stora nedskärningar i välfärden. Under den gångna mandatperioden klarade Socialdemokraterna aldrig att sjösätta de stora reformer som behövs för att möta detta.

De fastnade dessutom i att prata om hårdare tag och invandringsfrågor, när väljarna var mer intresserade av att få tag på en bostad och ett tryggt jobb, med rimlig lön och säkra anställningsvillkor.

– Det är alltid glädjande när man går framåt och vi har också kunnat se att vi har gått starkt ända sedan i somras, sa Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till TT efter att ha läst SCB:s opinionssiffror.

Det är bara att hoppas att Socialdemokraterna vågar fortsätta vänsterut och inte låter sig svepas med av borgarna i regeringsförhandlingen.

För som all fakta visar: Det är en fråga om liv och död.

Josefina Skerk går Aftonbladets ledarskribentutbildning och är ledamot i Sametinget för Jakt- och Fiskesamerna. Hon är 31 år, bor i en by utanför Sorsele i Västerbottens län och har tidigare skrivit i Aftonbladet och ETC.