SCB:s partisympatiundersökning november 2018

Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet tappar jämfört med valresultatet enligt SCB:s partisympatiundersökning. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ökar.

Förändringarna är statistiskt säkerställda.

Skillnaden mellan blocken ökar kraftigt i SCB:s mätning jämfört med valet.

De rödgröna får nu 42,9 procent jämfört med 37,5 för Allianspartierna, en skillnad på 5,4 procentenheter. I valet var skillnaden 0,5 procentenheter.

Väljarrörelserna mellan partierna visar att Moderaterna tappar 1 procent till Sverigedemokraterna medan Kristdemokraterna tappar 0,3 procent till samma parti.

Socialdemokraterna tappar inte till SD men får däremot 0,8 procent från Vänsterpartiet och 0,2 procent från Liberalerna.

Liberalerna gör statistiskt säkerställda nettoförluster på 0,5 procent till Moderaterna och cirka 0,2 procent till Socialdemokraterna.

Vänsterpartiet vinner 0,3 procent från Miljöpartiet och 0,2 procent från ”övriga” men tappar 0,8 procent till S. Miljöpartiet tappar bara till V.

SD tappar inte till någon men vinner väljare från M och KD.

Läs mer

• Så röstade LO-väljarna i valet 2018

Om undersökningen

• Undersökningen gjordes under en månads tid, från den 29 oktober till den 27 november. Basen var ett slumpmässigt urval om 8 966 personer. Drygt hälften av dem, 52,7 procent eller 4 721 personer, har svarat på frågorna.

• En femtedel av personerna som valts ut har SCB inte fått kontakt med och drygt 24 procent har inte velat medverka i undersökningen. En mindre andel har varit förhindrade att medverka. Bortfallet uppgår totalt till 47,3 procent.