SPANING. Det nyligen släppta spelet Red Dead Redemption 2 har hyllats enhälligt av såväl spelare som kritiker som ett av de bästa spelen någonsin.

Det utspelar sig i ett fiktivt Vilda Västern i slutet på 1800-talet, och utvecklarna Rockstar Games valde att representera kvinnlig frigörelsekamp genom att låta dåtidens suffragetter agera biroller i spelet.

Alla som är bekanta med hur vissa gamers agerar när de upplever att deras trygga, gossebolldoftande pojkrum invaderas av feminazister och PK-etablissemanget förstår vartåt det här barkar.

28:e oktober laddade Youtubeanvändaren Shirrako upp en video med titeln ”Beating Up Annoying Feminist”.

Den visar en interaktion med en suffragett, i en scriptad dialog som slutar med att huvudkaraktären motvilligt ger sitt stöd till kvinnlig rösträtt.

Sedan får spelaren tillbaka kontrollen över spelet, och slår omedelbart kvinnan medvetslös.

Kanske är att spöa upp en feminist ett tecken på undertryckt kvinnohat

Myra Åhbeck Öhrman

Videon fick snabbt över en miljon visningar, och diverse avknoppningar som ”Annoying Feminist Fed To Pigs”, ”Annoying Feminist Fed to Alligator”, och ”Trolling Feminist NPC Until She Gives Up”.

BBC kontaktade Youtube och ifrågasatte om klippen var acceptabla enligt deras riktlinjer, vilket fick videosajten att ta ner åtta av de tio klipp som rapporterades – de där suffragetten dödades.

Shirrako bannades också initialt från sajten. I skrivande stund har Youtube backat från besluten, och i stället åldersbegränsat klippen i fråga.

Ett återkommande tema i spelvärlden är krig. Världskrig, krig mot drakar som kidnappat prinsessor, mot zombiepirater med eldskägg och andra onda makter.

I den kontexten får vi faktiskt inte glömma det otacksamma krig vissa spelare utkämpar vid sidan av spelvärlden, mot invasionen av ett samhälle där de inte får spela huvudrollen.

Kanske är att spöa upp en feminist ett tecken på undertryckt kvinnohat.

Kanske är det bara fnissigt för att det är det mest förbjudna man som fysiskt eller mentalt tonårig kille kan tänka sig.

Oavsett vilket så är det här, till skillnad från livet som digital fredlös i Vilda Västern, ett krig det är osannolikt att de kommer att vinna.