Det var under tisdagen som Sekos huvudskyddsombud Ola Brunnström la ett skyddsstopp i stora delar av Skåne. Detta efter att två tågvärdar misshandlats dagen innan – den ena i Hässleholm och den andra i Ystad.

– Vi har haft ett väldigt tufft år med många anmälningar om hot och våld. Personal har blivit mordhotade, skallade, fått spottloskor på sig, mottagit sparkar och slag, säger han till Sekotidningen.

Uppemot 15-20 fall av misshandel har inträffat under året. Och totalt har 444 anmälningar gjorts – av anställda till arbetsgivaren Arriva – om hot och våld mot tågvärdar.

Ystadsbanan är den mest utsatta i Skåne.

Enligt Ola Brunnström hade man fram till i maj dubbelbemanning, för att tågvärdarna inte skulle behöva arbeta ensamma.

– Arriva tog bort det. Vi var väldigt kritiska bland skyddsombuden. Men det var väl för dyrt att ha kvar.

Dubbelbemanningen fanns framför allt på helger och kvällar. Ola Brunnström menar att det behöver införas igen, fast dygnet runt.

– Vi har ofta problem under dagtid och inte bara på kvällar eller helger. Vi har ett väldigt jobbigt läge just nu.

Ett beslut om att häva stoppet för biljettkontroll togs bara inom några timmar av Arbetsmiljöverket. Åtgärden ansågs vara för kraftig. Däremot ska en inspektion av tågvärdarnas arbetsmiljö genomföras inom kort.

– Vi hoppas få stöd av Arbetsmiljöverket, så att den situationen som vi har i dag kan lösas, säger Ola Brunnström.

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Sekotidningen, som tillsammans med Arbetet och tre andra tidningar ingår i LO Mediehus.