Arbetarpartiet har ett grundmurat stöd bland stora delar av Brasiliens fattiga. Högerradikale Jair Bolsonaro kunde utmana genom att samla frikyrkliga, nationalister, militär och polis samt missnöjesröster.

I det mest polariserade valet sedan militärdiktaturen avskaffades 1985 kom mittenrösterna att spela en avgörande roll i den andra omgången. Här är fem skäl till varför Bolsonaro drog det längsta strået.

Korruptionen
Den massiva korruptionsskandal som började nystas upp 2014 pekades först ut som den största i Brasiliens historia, därefter den största i världshistorien. Operation biltvätt, eller lava jato, pågår fortfarande och bland de hundratals som hittills dömts återfinns flera av landets mest tongivande politiker och företagare – däribland expresidenten Luiz Inacio Lula da Silva.

Brasilien valde Bolsonaro: ”Nu är vi alla dödsmärkta”

Global

Arbetarpartiets företrädare var inte de enda som gynnades av mutor från jätteföretag som Petrobras och Odelbrecht, men partiet hade redan ett solkat rykte sedan en korruptionsskandal 2004 och Operation biltvätt nystades upp under dess maktinnehav.

Korruptionen blev en av de största valfrågorna och att kunna framställa sig som ”ren” var en av Bolsonaros främsta framgångsfaktorer.

Kriminaliteten
Frågor om brottsbekämpning har länge haft en tydlig klassdimension i Brasilien. Medel- och överklass förordar generellt hårdare tag och mer resurser till polisen, medan samma polis ofta uppfattas som ett hot av landets fattiga.

De senaste årens dramatiska ökning av våldsbrott – i fjol noterades rekordhöga 63 880 mord – har gett politikområdet ökad betydelse bland väljarna vilket gynnat Bolsonaro.

Knivdådet
Den 6 september knivhöggs Bolsonaro i magen – av en gärningsman som sa sig agera på uppmaning av Gud – under ett kampanjmöte i Juis de Fora utanför Rio. Från sjukhussängen kunde presidentkandidaten se sina redan höga popularitetssiffror skjuta i höjden ytterligare.

Utöver sympatiröster gav dådet Bolsonaro en möjlighet att ändra strategi. Efter dådet kommunicerade han direkt med väljarna genom sociala medier och nekade till att möta Arbetarpartiets Fernando Haddad i direkt debatt, vilket ansetts vara en av Bolsonaros svagare grenar.

Lågkonjunkturen
Fallande råvarupriser, lägre orderingång från Kina, minskade utländska investeringar i spåren av den internationella finanskrisen, korruption och ineffektiv statsförvaltning. Anledningarna att den brasilianska ekonomin tvärbromsade 2014 var flera och samverkande. Men recessionen inleddes under Dilma Rousseffs regeringstid och Arbetarpartiet har fått skulden för den dåliga ekonomin.

Lula
Den folkkäre expresidenten Luiz Inácio Lula da Silva fängslades i april, dömd för korruption, och förbjöds i september  att kandidera i valet. Med mindre än en månad kvar till första valomgången tvingades Fernando Haddad axla manteln som Arbetarpartiets hopp.

Ödesval för Brasilien – detta vill presidentkandidaterna

Global

”Från och med nu kommer Haddad att vara Lula för miljontals brasilianare”, deklarerade Lula från sin fängelsecell. Och expresidenten fortsatte att dominera kampanjen. På valaffischer syntes Lula och Haddad ihop, medan den nya vicekandidaten Manuela D’Ávila ofta lyste med sin frånvaro.

Utan Lulas stöd hade Haddad aldrig tagit sig till den andra valomgången. Väl där förvandlades det i mångt och mycket till en belastning. För många mittenväljare symboliserar Lula landets institutionaliserade korruption.

Jämfört med den första valomgången knappade Haddad in på Bolsonaros ledning men han var aldrig nära att hota högerkandidaten. Samtidigt visade Ibopes opinionsundersökningar innan valet att mitten-vänsterkandidaten Ciro Gomes hade slagit Bolsonaro i en andra valomgång.