I det notoriskt fackföreningsfientliga Iran strejkar hundratals lastbilschaufförer sedan snart tre veckor.

Enligt medier som konservativa nyhetssajten Washington Free Beacon och Voice of America har strejken nu spridit sig till runt 300 städer i landets samtliga 31 provinser.

Bakgrunden handlar om sjunkande löner och ökande bränslekostnader när den iranska valutan förlorat i värde, delvis som en följd av unilaterala sanktioner från USA.

Sedan Donald Trumps tillträde har de diplomatiska relationerna mellan USA och Iran försämrats kraftigt. Men det hindrar inte amerikanska fack från att visa internationell solidaritet.

 

Transportfacket Teamsters har nu lämnat in ett protestbrev till de iranska myndigheterna.

”Vi uppmanar Irans regering att lyssna på de strejkande iranska lastbilschaufförernas klagomål, tillmötesgå deras berättigade krav och erkänna deras internationellt erkända rätt till mötesfrihet, föreningsfrihet och kollektiva förhandlingar”, skriver generalsekreteraren Jimmy P Hoffa.

Iransk fackledare frisläppt efter fem år av tortyr

Global

Även Internationella transportarbetarefederationen (ITF) har engagerat sig i de iranska kollegernas öde.

Särskilt oroat är ITF över rapporter om att runt 150 lastbilschaufförer ska ha gripits, och att Irans justitieminister Mohammad Jaafar Montazeri ska ha fastslagit att organisatörerna bakom strejken förtjänar dödsstraff.

– Vi är mycket bekymrade över situationen. Vi vill vara tydliga med att ITF:s medlemsförbund världen över gör sin solidaritet hörd och står tillsammans med Irans lastbilschaufförer i deras kamp för att försvara arbetstagarnas rättigheter, säger Noel Coard, ITF:s chef för vägtransporter, i ett uttalande.