Mexikos fria fackföreningar har länge kämpat i hård motvind. En kombination av antifacklig lagstiftning, starka arbetsgivarintressen och korruption har skapat ett system dominerat av vad som ibland kallas ”spökfack”.

Ett spökfack är en fackförening som bara existerar på pappret, men som ändå tecknar kollektivavtal med arbetsgivare. Avtal som är designade för att gynna arbetsgivarsidan och hålla lönerna nere.

För några år sedan uppskattade det globala facket IndustriAll att 90 procent av alla kollektivavtal i landet var bluffavtal av detta slag.

I teorin har det inte funnits något som hindrat en oberoende fackförening att ta upp kampen med spökfacken.

Men i praktiken har tillstånd för facklig verksamhet krävts, och den instans som utfärdar tillstånden har sedan länge kontrollerats av arbetsgivarna och spökfacken.

Mexikos vänsterkandidat López Obrador lovar landet en ny giv

Global

Senatens beslut är resultatet av en lång påtryckningskampanj från såväl lokala som internationella fack. Och förhoppningen är att rätten till fri organisering nu ska förändra maktförhållandena på den mexikanska arbetsmarknaden.

– Systemet har varit riggat mot Mexikos arbetare under många år och nu förändras reglerna, säger världsfacket ITUC:s ordförande Sharan Burrow i ett uttalande.

– Det här kommer att höja lönerna, förbättra säkerheten och arbetsmiljön och stimulera ekonomin.

ILO:s konvention 98

Konvention 98 är en av FN-organet ILO:s åtta kärnkonventioner, vilka tillsammans utgör en minimistandard för globala arbetsvillkor.

Merparten av världens länder, däribland samtliga stater i Europa och Afrika, har ratificerat den.

Efter Mexikos beslut är USA det enda landet i Syd- och Nordamerika som inte ratificerat.

Källor: Union to union, ITUC